ANO Drošības padomē tiks apspriesta situācija Irānā

© PxfuelANO
ANO - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Irānas iekšlietu ministrs Abdolrezs Rahmani Fazlijs paziņoja, pa protestos valstī piedalījušies apmēram 42 tūkstoši cilvēku.

RĪGA, 5. janvāris — Sputnik. ASV oficiāli pieprasījušas ANO Drošības padomes sēdes sasaukšanu jautājumā par situāciju Tuvajos Austrumos, ņemot vērā nekārtības Irānā, informē Sputnik Baltkrievija. Ārkārtas sēde sāksies pl. 15:00 (22:00 pēc Latvijas laika).

28. decembrī lielākajās pilsētās Irānā, tostarp Teherānā, Mešhedā, Isfahanā un Reštā sākās masveida protesta akcijas. To dalībnieki iebilda pret sarežģīto ekonomisko situāciju un valsts valdību.

Irānas karogi - Sputnik Latvija
Dumpji Irānā beigušies – teroristiskais grupējums neitralizēts

Irānas prezidents Hasans Rouhani pavēstīja, ka protesti izcēlušies iekšējo problēmu rezultātā, taču tie sakūdīti arī no ārienes. Viņš aicināja valsts iedzīvotājus saglakbāt mieru. Irānas ģenerālprokurors Mohamads Džafars Montazeri informēja par ASV, Izraēlas un Saūda Arābijas  sazvērestību ar mērķi izcelt nekārtības valstī.

Nekārtībās gājuši bojā vismaz 20 cilvēki, aptuveni 450 cilvēki ir aizturēti.

Jaunas sankcijas

Vienlaikus pasaules mediju pirmajās lappusēs šodien parādījušās publikācijas, kas stāsta par ASV lēmumu iekļaut sankciju sarakstā vēl piecas Irānas kompānijas.

Saskaņā ar izdevuma Washington Post rīcībā esošo informāciju, tā saucamās sekundārās sankcijas ieviestas pret tādām organizācijām kā pētnieciskais centrs Shahid Eslami, kompānijām Shahid Kharrazi Industries, Shahid Moghaddam Industries, Shahid Sanikhani Industries un Shahid Shustari Industries.

​Pēc izdevuma domām, jauno sankciju svarīgākais rezultāts ir fakts, ka "jebkura starptautiska banka, kas strādās ar uzņēmumiem, pret ko attiecinātas sankcijas, var saņemt nopietnu sodu, jo lielākā daļa starptautisko transakciju vismaz daļēji tiek veiktas ASV dolāros".

KTDR raķetes starts. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Būt vai nebūt: kur un kā varētu notikt Armagedons

"Minētās sankcijas vērstas pret vadošajām kompānijām, kas saistītas ar Irānas raķešu programmu, ko valdība uzskata par svarīgāku nekā Irānas tautas labklājību," — Politico citē ASV finanšu ministra Stīvena Mnučina vārdus.

Savukārt Hill atgādināja, ka jaunās sankcijas ieviestas Irānā notiekošo protesta akciju fonā.

ASV pastāvīgā pāstāve ANO Nikija Heilija pirms Drošības padomes ārkārtas sēdes, kas tiks veltīta protestiem Irānā, paziņoja, ka valstij draud Sīrijas scenārija risks un aicināja to nepieļaut.

Ziņu lente
0