Ķīnas kravas aizgāja caur Somiju

CC BY 2.0 / Ed Webster / Железная дорога
Железная дорога - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas kompānija ievieš transporta loģistikas produktu kravu pārvadājumiem savos konteineros no Ķīnas un Eiropu caur Kazahstānu, Krieviju un Somiju.

RĪGA, 25. decembris – Sputnik. Somija kļūs par tranzīta koridoru kravām no Ķīnas Urumči uz Eiropu – Krievijas dzelzceļa konteineru operators "Transkontejņer" 12. decembrī palaida pirmo vilciena sastāvu, vēsta Prime.

"Pirmais vilciens izbrauca no Urumči 2017. gada 12. decembrī, sastāvā ir četrdesmit viens 40 pēdu konteiners," — teikts "Transkontejņer" paziņojumā.

Iekraušana jūras transportā tiks īstenota Kotkas ostā ar turpmāko konteineru nosūtīšanu uz Roterdamas ostu. Šajā projektā tiek izmantoti konteineri, kuri ieradās Urumči ar kravu, kas iekrauta Eiropā. Iepriekš Somija vienojās ar Ķīnu par maršruta Koupola – Siaņa palaišanu jaunā zīda ceļa projekta ietvaros. Kouvola atrodas apmēram simts kilometru attālumā no Krievijas robežas. Pilsēta ir viens no galvenajām transporta mezgliem Somijā. Maršruts ved caur Krievijas un Kazahstānas teritoriju.

Железная дорога в Латвии - Sputnik Latvija
Ķīna atklāj jaunus kravas maršrutus uz Eiropu, taču Latvija palikusi malā

Konteineros, kuri devās uz Ķīnu, tiek pārvadāta Somijas uzņēmumu produkcija, tostarp, koksne, aprīkojums, darba apģērbs un kuģu būvēšanas komponentes. Atpakaļ reiss no Siaņas uz Somiju tiks palaists 29. novembrī. Kāda tieši krava tiks nosūtīta uz Somiju, pagaidām netiek ziņots.

Somija cer, ka regulāras dzelzceļu satiksmes palaišana ievērojami samazinās ķīniešu kravu piegādes termiņus. Tiek gaidīts, ka 9 110 kilometru attālumu kravas vilciens pārvarēs 17 dienu laikā, kas ir gandrīz divreiz ātrāk, salīdzinot ar 30 dienu ilgu jūras ceļu.

Izņemot Somijas un Skandināvijas kompānijas, maršruts varētu būt pievilcīgs uzņēmumiem, kuri bāzējas citās Eiropas valstīs. Kouvolas varas iestādes jau parakstījušas sadarbības līgumu ar uzņēmumiem no Krievijas un Ķīnas. Tas fakts, ka Somijai, Krievijai un

Kazahstānai ir viens un tas pats dzelzceļa sliežu standarts, nozīmē, ka konteinerus vajadzēs pārkraut tikai vienu reizi ceļa posmā – sauszemes ostā Horgosā, uz robežas starp Kazahstānu un Ķīnu.

Konteineru vilciens no Ķīnas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija cīnās par Ķīnas tranzītu: pirmo vilcienu gaidījām gadu

Starptautisko pārvadājumu projekta Ķīna – Eiropa ietvaros kopš 2011. gada tika atklāti apmēram 60 maršruti, kuri savieno Ķīnas pilsētas ar Eiropu. Šobrīd praktiski visi pārvadājumi notiek caur Poliju un Baltkrieviju, kā arī Vāciju.

Latvija, gluži kā citas Baltijas valstis, arī cer kļūt par Jaunā zīda ceļa daļu, taču līdz šim caur Latviju izgāja tikai viens konteineru vilciens no Ķīnas. Jaunais konteinera vilciena maršruts Urumči – Altinkola – Rīga – Roterdama tika organizēts sadarbībā ar Ķīnas, Kazahstānas, Krievijas un Latvijas dzelzceļu kompānijām.

Ziņu lente
0