Kontaktu grupa Ukrainas konflikta risināšanai vienojusies par pamieru Donbasā

© Sputnik / Виктор ТолочкоEDSO speciālais pārstāvis Martins Saidiks
EDSO speciālais pārstāvis Martins Saidiks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Doņeckas Tautas Republika apstiprinājusi gatavību apmainīt ar Kijevu gūstekņus pirms Jaungada un Ziemassvētkiem.

RĪGA, 21. decembris — Sputnik. Kontaktu grupa Ukrainas konflikta risināšanai vienojusies par pamieru Donbasā no 23. decembra pl. 00:00 pēc Kijevas laika (atbilst Latvijas laikam — red.), paziņoja žurnālistiem EDSO speciālais pārstāvis Martins Saidiks, informē Sputnik Baltkrievija. Saidiks informēja, ka trīspusējā kontaktu grupa uzsvērusi nepieciešamību nodrošināt mieru konflikta zonā Donbasā Ziemassvētku un Jaungada svētkos.

"Ņemot vērā agrākās vienošanās un saistības, kontaktu grupa apstiprina apņemšanos ievērot stabili, vispārēju un beztermiņa apšaudes pārtraukšanas režīmu no 23. decembra pl. 00:00 pēc Kijevas laika," — pastāstīja Saidiks žurnālistiem Minskā.

Флаги ДНР - Sputnik Latvija
Donbass izlēmis dibināt Mazkrieviju, bet Porošenko vēlas atgūt Krimu

Viņš norādīja, ka nepieciešams izdot un ievērot atbilstošās pavēles par pamieru. Puses uzsvērušas arī disciplināro sodu nepieciešamību par apšaudes pārtraukšanas režīma pārkāpumiem.

Saidiks paskaidroja, ka puses apstiprinājušas vēlmi veikt aizturēto personu apmaiņu pirms Jaungada un Ziemassvētkiem saskaņā ar iepriekš sasniegto vienošanos.

Kontaktu grupa paudusi "vispārēju apņemšanos pilnā mērā pildīt Minskas prokotolus".

Gūstekņu apmaiņa

Pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas pilnvarotais pārstāvis kontaktu grupā Deniss Pušiļins tikšanās laikā Baltkrievijas galvaspilsētā apstiprināja DTR gatavību veikt gūstekņu apmaiņu ar Kijevu pirms Jaungada un Ziemassvētkiem, ziņoja pilnvarotā pārstāvja preses sekretāre Viktorija Talakina.

Iepriekš sabiedriskās kustības "Ukrainas izvēle — tautas tiesības" līderis Viktors Medvedčuks paziņoja, ka Kijeva un pašpasludinātās republikas saskaņojušas gūstekņu sarakstus apmaiņai.

Doņecka - Sputnik Latvija
Doņecka un Luganska ieviesušas ārējo pārvaldi Ukrainas uzņēmumos

Pirmajā posmā Kijeva nodos 306 cilvēkus, zemessargi — 74 aizturētās personas.

Vienlaikus pašpasludinātās Luganskas Tautas Republikas pārstāvis politiskajā apakšgrupā Rodions Mirošņiks paziņoja, ka Ukrainas pārstāvju nespēja vienoties Donbasa politiskajā apakšgrupā apdraud Minskas procesa darbspēju.

Pēc viņa vārdiem, vakar pārrunās Minskā Ukrainas delegācija nav spējusi minēt nekādus vērā ņemamus argumentus, kas pamatotu viņu atteikšanos apspriest Donbasa īpašā statusa spēkā stāšanās mehānismu.

2014. gada aprīlī Ukrainas valdība sāka militāru operāciju pret pašpasludinātajām Luganskas un Doņeckas republikām, kuras deklarēja neatkarību pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī. ANO rīcībā esošie dati liecina, ka konfliktā gājuši bojā vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku.

Ziņu lente
0