Baltkrievija atsakās iepirkt Krievijas elektrību

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasElektrostacija
Elektrostacija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievija jau samazinājusi elektroenerģijas importu no Krievijas, bet 2018. gadā plāno pilnībā atteikties no elektroenerģijas iepirkumiem kaimiņvalstī - nav vienojušās par cenām.

RĪGA, 20. decembris — Sputnik. Baltkrievija kopš 2018. gada pilnībā atteiksies no Krievijas elektroenerģijas, puses nevar vienoties par pieņemamu cenu, paziņojis valsts enerģētikas ministrs Vladimirs Potupčiks.

"Mēs esam pabeiguši sarunas ar Krieviju. Par cenām, kas mums piedāvājusi Krievija, mēs nepirksim, aizvietosim ar savējo. Kopš 2018. gada atsakāmies no elektroenerģijas importa," — citē ministru Praim.

Turklāt Krievijas kompānija "Inter RAO" paziņojusi, ka ir gatava piegādāt elektroenerģiju uz Baltkrieviju, ar ekonomiskās lietderības nosacījumiem, tai skaitā ikmēneša režīmā.

Elektroenerģija - Sputnik Latvija
Vēl viens "zaļais" uzņēmums piekrāpis "Sadales tīklu"

"Mēs būsim gatavi piegādāt elektroenerģiju uz Baltkrieviju, ja tiks panākta vienošanās par šādu piegāžu ekonomisko lietderību. Jāatzīmē, ka pirmajā un ceturtajā ceturkšņos mēs nekad nebijām veikuši piegādi nopietnos apjomos šajā virzienā. Tāpēc, ņemot vērā Baltkrievijas vajadzības, kā arī ekonomisko lietderīgumu, esam gatavi tos realizēt ikmēneša režīmā," — informēja uzņēmuma preses dienestā.

Novembrī Baltkrievijas Enerģētikas ministrijas vadītāja vietnieks Mihails Mihadjuks ziņoja, ka ekonomiskās lietderības gadījumā valsts izskatīs elektroenerģijas importa iespēju 2018. gadā, ģeneratoru remontdarbu periodā, taču "viss atkarīgs no ekonomikas" — piemēram, šogad imports notika tikai noteiktā periodā, kad Baltkrievijai vajadzēja aizstāt remontētas augstas efektivitātes jaudas.

 

Baltkrievija vēlas pārdot, nevis pirkt

 

2020. gadā Baltkrievija plāno vispār atteikties no elektroenerģijas importa, to veicinās BelAES darba uzsākšana, paziņojis republikas premjerministra vietnieks Vladimirs Semaško.

Elektrokabeļi - Sputnik Latvija
Latviešiem nāksies piemaksāt par OIK

"Ar stacijas iedarbināšanu (BelAES) mums veidosies elektroenerģijas pārpalikumi. Mēs izejam uz to, lai atteiktos no elektroenerģijas importa, un plānojam, ka 2020. gadā atteiksimies no elektroenerģijas importa," — teica Semaško.

Viņš piebilda, ka pašlaik Baltkrievija veic pārrunas par savas elektroenerģijas eksportu, taču nenoskaidroja, ar kādām valstīm.

Baltkrievijas AES tiek celta ar Krievijas līdzdalību netālu no Astravjecas, 50 kilometru attālumā no Viļņas. Staciju veidos divi energobloki, kuru kopējā jauda sasniegs 2400 MW. Pirmā bloka ekspluatācijas sākums ieplānots 2019. gadā, otrais energobloks darbu sāks 2020. gadā.

Būvdarbiem izraudzīts projekts AES-2006 — jaunākās paaudzes "3+" atomelektrostacijas tipveida projekts ar uzlabotiem tehniskajiem un ekonomiskajiem rādītājiem, kas atbilst mūsdienu, t.s. "postfukusimas" drošības normām, dabas aizsardzības un sanitāri higiēniskajiem tiesiskajiem aktiem. 

Ziņu lente
0