Zemei tuvojas potenciāli bīstams asteroīds

© Pixabay / ComfreakPlanēta Zeme
Planēta Zeme - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar NASA ekspertu vērtējumu, sadursmes gadījumā kosmosa klejotājs varētu nodarīt planētai nopietnu kaitējumu.

RĪGA, 16. decembris — Sputnik. ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) paziņoja par mūsu planētai pietuvojušos asteroīdu (3200) Faetonu. Faetons pietuvosies Zemei sestdien, 16. decembrī, vēsta Sputnik Igaunija.

Kosmosa klejotājs, kura diametrs ir gandrīz pieci kilometri, nolidos aptuveni desmit miljonu kilometru attālumā no Zemes, kas pārsniedz attālumu no Zemes līdz Mēnesim vien 27 reizes. NASA speciālisti apgalvo, nākamo reizi Faetons tuvosies Zemei tikai 2093. gadā.

Млечный путь - Sputnik Latvija
Zemei tuvojas visā novērojumu vēsturē lielākais asteroīds

NASA attiecina Faetonu pie "potenciāli bīstamu" debesu ķermeņu kategorijas, kuri, sadursmes gadījumā, varētu nodarīt Zemei nopietnu kaitējumu. Savas orbītas dēļ asteroīds, virzoties ap Sauli, šķērso četru planētu orbītas no Merkūrija līdz Marsam. Par viņa pastāvēšanu kļuva zināms 1983. gadā, pateicoties kosmiskā pavadoņa IRAS fotogrāfijām.

Kā jau iepriekš stāstīja Sputnik Igaunija, 10. decembrī bijušais ģenerālis, pašreizējais Igaunijas parlamenta loceklis Ants Lāneots oficiāli ierosināja Igaunijai uzbūvēt patvērumus zem katras mājas. Tiesa, tobrīd, visi nodomāja, ka bijušais padomju militārais komandieris raizējas par Krievijas uzbrukumu, taču tagad varētu domāt, ka gādīgais igauņu ģenerālis vienkārši priekšlaicīgi gatavojās sadursmei ar Faetonu, kā slavenais admirālis Bumu no kinofilmas "Uz redzēšanos, Mērija Popinsa!".

Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (National Aeronautics and Space Administration) atrodas federālās valdības un tiešā ASV viceprezidenta pakļautībā. Tā atbild par ASV civilo kosmosa programmu, kā arī par gaisa un kosmosa telpas zinātniskajiem pētījumiem un zinātniski tehnoloģiskiem pētījumiem aviācijas, gaisa kuģošanas un kosmonautikas nozarē.

NASA nodibināta 1958. gada 29. jūlijā, reorganizējot un pārdēvējot ASV Nacionālo Gaisa kuģošanas konsultatīvo komiteju, tūlīt pēc Padomju Savienības pirmā mākslīgā Zemes pavadoņa palaišanas.

Ziņu lente
0