Somijā aug krievvalodīgo iedzīvotāju skaits

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasГраница России и Финляндии
Граница России и Финляндии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban Somijā dzīvo aptuveni 75 tūkstoši krievvalodīgo, turklāt pēdējo piecu gadu laikā šis skaits audzis apmēram par 3 tūkstošiem gadā.

RĪGA, 13. decembris — Sputnik. Patlaban Somijā dzīvo aptuveni 75 tūkstoši krievvalodīgo, un šis skaits nepārtraukti pieaug, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu Yle.

Visbiežāk krievvalodīgie ierodas Somijā ģimenes apstākļu dēļ un vislabprātāk apmetas valsts dienvidu daļā, vesta Somijas Statistikas centrs. Fonda Cultura veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka vairāk nekā 40% krievvalodīgo dzīvo galvaspilsētas reģionā.

Министр иностранных дел Финляндии Тимо Сойни - Sputnik Latvija
Somijas ārlietu ministrs: valsts ir gatava sadarboties ar Krieviju

"Principā, tendence ir tāda, ka krievvalodīgie dod priekšroku dzīvei lielpilsētās," – paziņoja fonda pārstāvis Aleksandrs Zamjatins.

Līdz ar krievvalodīgo iedzīvotāju skaita pieaugumu Somijā aug arī sabiedrisko organizāciju skaits, kuru darbība daļēji vai pilnībā organizēta krievu valodā. Vairākas no tām aktīvi organizē sadarbību ar pašvaldībām.

Pie tam dzimstības līmenis Somijā ir krities līdz vēsturiskajam minimumam, sasniedzot valstī bēdīgi pazīstamo 1871. gadu, kas sekoja "Lielā bada gadiem". Jaundzimušo skaits valstī krītas jau desmit gadus un, pēc zinātnieku domām, nav pamata uzskatīt, ka demogrāfiskā situācija varētu kaut kādu iemeslu dēļ mainīties uz labo pusi.

Dzimstības prognozējamais līmenis Somijā – 1,5 bērni uz vienu sievieti fertīlajā vecumā, taču iedzīvotāju skaita saglabāšanai vismaz iepriekšējā līmenī nepieciešamais dzimstības koeficients sastāda vismaz 2 bērnus.

Ziņu lente
0