Politika

SOK atstādināja Krieviju no dalības Olimpiādē Phjončhanā

© Sputnik / Антон Денисов / Pāriet pie mediju bankasStarptautiskā Olimpiskā komiteja. Foto no arhīva
Starptautiskā Olimpiskā komiteja. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
SOK pieņēmusi lēmumu nekavējoties atstādināt Krievijas Olimpisko komiteju. 2018. gada Olimpiskajās spēlēs varēs piedalīties tikai "tīrie" Krievijas atlēti ar neitrālu karogu.

RĪGA, 6. decembris — Sputnik. Krievijas Olimpiskā komiteja (KOK) ir diskvalificēta saskaņā ar Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izpildkomitejas lēmumu, ziņots oficiālajā SOK mājas lapā.

"Pēc tam, kad SOK izpildkomiteja apstiprināja Semjuela Šmida vadītās SOK komisijas ziņojumu, tika pieņemts lēmums atstādināt KOK, lēmums stājas spēkā nekavējoties," — teikts ziņojumā.

Šāds lēmums pieņemts SOK izpildkomitejā Lozannā. Taču komiteja piebilda, ka 2018. gada Olimpiskajās spēlēs varēs piedalīties "tīrie" Krievijas atlēti, kuri uzstāsies ar olimpisko karogu.

SOK komisijas vadītājs Semjuels Šmids, komentējot dopinga pārkāpumus Krievijas sportā, paziņoja, ka vēl nekad nav saskāries ar šāda mēroga manipulācijām.

"Antidopinga noteikumu ievērošanu uzraudzīja Sporta ministrija, kura bija par to atbildīga. SOK disciplinārā komisija sniedza sekojošas rekomendācijas: veikt nepieciešamos pasākumus, lai uzsvērtu manipulācijas ar antidopinga noteikumiem. Atbildīgajām personām ir jāsaņem sods. Tai pat laikā ir jāaizsargā atsevišķu "tīru" Krievijas atlētu tiesības. Sankcijās jāiekļauj izdevumi, kuri radušies procedūru piemērošanas gaitā," — teica Šmids.

© Sputnik / Антон Денисов / Pāriet pie mediju bankasBijušais Šveices prezidents, SOK komisijas vadītājs Semjuels Šmids
Бывший президент Швейцарии, глава комиссии МОК Самуэль Шмид - Sputnik Latvija
Bijušais Šveices prezidents, SOK komisijas vadītājs Semjuels Šmids

"Mēs nekad neesam saskārušies ar šāda mēroga manipulācijām, un rezultātā nodarīts neredzēts kaitējums olimpiskajai kustībai," — viņš piebilda un atzīmēja, ka SOK komisijas secinājumi par Krievijas valsts "dopinga sistēmu" balstās ne tikai uz bijušā Maskavas antidopinga laboratorijas vadītāja, Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) informatora Grigorija Rodčenkova liecībām, bet arī uz citiem resursiem.

Pie tam Krievijas vicepremjers Vitālijs Mutko uz mūžu atstādināts no dalības Olimpiskajās spēlēs. Tāpat Olimpisko spēļu apmeklēšana aizliegta viņa bijušajam vietniekam Jurijam Nagorniham. Apturēta KOK prezidenta Aleksandra Žukova dalība SOK. Dmitrijs Černišenko, Soču Olimpiādes 2014 organizācijas komitejas vadītājs, izraidīts no Olimpisko spēļu koordinēšanas komisijas Pekinā 2022. gadā.

Sportisti, kuri nepiedalījās Olimpiskajās spēlēs 2014. gadā Sočos, neatbild par Grigorija Rodčenkova rīcību, jo tas neatbilst olimpiskajiem principiem, paziņoja Krievijas Olimpiskās komitejas vadītājs Aleksandrs Žukovs.

"Katram ir jāatbild par saviem grēkiem. Sodīt nevainīgos ir netaisnīgi un amorāli. Tas ne mazākajā mērā neatbilst olimpiskajiem pamatprincipiem," — uzsvēra Žukovs.

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) varētu atcelt SOK lēmumu par Krievijas Olimpiskās komitejas diskvalificēšanu, ja tiks iesniegta attiecīga sūdzība.

Atteikties no Olimpiādes

Krievijas Valsts Domes vicespīkeris Igors Ļebedevs paziņoja RIA Novosti, ka Krievijai ir jāatsakās no dalības Olimpiādē ar neitrālu karogu, viņu atbalstīja arī pirmais vicespīkeris Ivans Meļņikovs.

Olimpiskie gredzeni - Sputnik Latvija
Viedoklis
Olimpiāde bez Krievijas. Gaišredzīgs feļetons

"Es uzskatu, ka šāds lēmums ir pazemojošs mūsu valstij, un ir jāpieņem ļoti nopietns, nosvērts lēmums. Manuprāt, optimālākā izeja no radušās situācijas būtu atteikšanās no dalības Olimpiskajās spēlēs," — paziņoja Ļebedevs.

Viņš paskaidroja, ka visai Krievijas izlasei nevajadzētu braukt uz Olimpiādi, lai tādējādi parādītu spēku, "jo mūs pastāvīgi sit un pazemo, savukārt mēs ciešam un klusējam, taču, kā zināms, sit vājos". "Ja mēs brauksim uz Olimpiādi zem neitrāla karoga, mēs delmonstrēsim vājību," — noslēgumā teica deputāts.

2016. gadā bijušais Maskavas antidopinga laboratorijas vadītājs Grigorijs Rodčenkovs pastāstīja medijiem par Krievijas "dopinga programmu" Olimpiskajās spēlēs Sočos. Uz šīm "liecībām" balstījās WADA komisijas ziņojums par dopingu Krievijas sportā.

Pēc Ričarda Maklārena vadītās neatkarīgās WADA komisijas izmeklēšanas par dopingu Krievijas sportā SOK izveidoja divas komisijas. Vienu no kurām vadīja Deniss Osvalds, un tā nodarbojās ar 2014. gada Olimpiskajās spēlēs saņemto Krievijas izlases sportistu dopinga analīžu atkārtotu pārbaudi. Pēc tās darba rezultātiem Krievija zaudēja 11 medaļas un pazaudēja pirmo vietu medaļu ieskaitē.

Otra komisija bijušā Šveices prezidenta Šmida vadībā pārbaudīja informāciju par it kā valsts iejaukšanos Krievijas antidopinga sistēmā. Krievijas varas iestādes vairākkārt noraidījušas šāda veida apsūdzības.

Krievija uzstāja, ka sportistiem, kuri nav pieķerti dopinga lietošanā, jāsaņem tiesības uzstāties Olimpiādē. Oktobrī Krievijas prezidents Vladimirs Putins minēja, ka Krievijas iespējamā atstādināšana no Olimpiskajām spēlēm vai atļauja uzstāties ar neitrālu karogu pazemo valsti.

 

Ziņu lente
0