Krievijas AM apstiprināja ASV izlūklidmašīnas pārtveršanu

© Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasПилот истребителя Су-30 ВКС РФ
Пилот истребителя Су-30 ВКС РФ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militārās iestādes informē, ka pēdējo gadu laikā ASV izlūkdienestu darbība pie Krievijas robežām augusi desmitkārt.

RĪGA, 29. novembris — Sputnik. 25. novembrī Krievijas kontroles līdzekļi konstatēja virs Melnās jūras neitrālajiem ūdeņiem gaisa mērķi, kas lielā ātrumā tuvojās valsts robežām. Tā pārtveršanai no Dienvidu kara apgabala dežūrlīdzekļiem pacēlās gaisā iznīcinātājs Su-30, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Dienvidu kara apgabala preses dienestu.

Pietuvojies gaisa mērķim, iznīcinātājs aplidoja apkārt objektam un vizuāli identificēja to kā P-8A Poseidon.

ASV GKS lidmašīna RC-135U - Sputnik Latvija
NATO aktivizējusi izlūkošanu virs Baltijas mācību "Rietumi" laikā

Pēc tam amerikāņu izlūklidmašīna mainīja lidojuma trajektoriju, bet iznīcinātājs atgriezās bāzes aerodromā.

Krievijas Kara zinātņu akadēmijas profesors, Maskavas Valsts starptautisko attiecību institūta Militāri politisko pētījumu centra vadošais eksperts Vladimirs Kozins radio Sputnik ēterā atzīmēja, ka pēdējo gadu laikā ASV veic aktīvu izlūkdarbību pie Krievijas robežām.

"Mūsu kompetento militāro iestāžu rīcībā esošā informācija liecina, ka ASV izlūkošanas darbība pie mūsu robežām pēdējo gadu laikā ir augusi desmitkārt. Nekādu bīstamu pārtveršanas manevru nav bijis un nebūs: lidotāji ir atbildīgi cilvēki, viņi saprot, ja jebkurš bīstams pārtveršanas manevrs var beigties bēdīgi abām pusēm.

Tāpēc amerikāņu militāristiem ir nevis jāceļ troksnis, bet gan vienkārši jāatsakās no provokatīviem lidojumiem netālu no mūsu teritorijas. Mūsu karavīri tamlīdzīgas izlūkošanas lidmašīnas var interpretēt kā iespējamu gatavošanos karadarbībai. Kara aviācija tāpat vien nelido.

Tas nav civilais bezpilota lidaparāts, kas seko ceļu satiksmei vai ražas stāvoklim. Agrāk tādu stiķu no ASV puses nebija, nebija arī pāŗtveršanas mavevru. Tāpēc amerikāņiem nav vērts meklēt vainīgos, ja viņiem nav veicies," – teica Vladimirs Kozins.

Krievijas iznīcinātājs Su-30, kas pārtvēra ASV JKS lidmašīnu "Poseidon" virs Melnās jūras, rīkojās pareizi: amerikāņiem nekas nav darāms Melnajā jūrā, uzskata Krievijas Gaisa kara spēku komandiera bijušais vietnieks ģenerālpulkvedis Nikolajs Antoškins.

"Poseidons ir jūras izlūkošanas lidmašīna, tāpēc mūsējie izlidoja, lai pārbaudītu. Su-30 ir pietiekami veikla lidmašīna, lai nodrošinātu drošību pārtveršanas un eskortēšanas manevros. Ar tiem lido teicami lidotāji. "Nedroši" – tas var būt tikai izteiciens," – pieļāva Padomju Savienības Varonis Antoškins.

Pēc viņa domām, "mūsu lidmašīna vienkārši apzīmēja, pietuvojās, lidotājs paskatījās, parādīja, ka jādodas prom".

"Amerikāņiem nekas nav darāms Melnajā jūrā. Tā ir iekšējā jūra. Iepriekš, Padomju Savienības laikā tur nevienam nepiederošam nebija tiesību lidot bez saskaņošanas. Bet tagad viņi lido. "Poseidons" lidoja ar izlūkošanas mērķi, tāpēc viņu pārtvēra," – atzīmēja ģenerālpulkvedis.

Iepriekš Pentagona pārstāvis Mišels Baldanzu paziņoja, ka Su-30 "bīstami" pārtvēris amerikāņu lidmašīnu virs Melnās jūras.

Arī iepriekš no ASV puses izskanējušas līdzīgas apsūdzības. Piemēram, Vašingtona uzskatīja par bīstamu iznīcinātāja Su-27 manevru, ar kādu tas pārvēra lidmašīnu RC-135 virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem jūnijā. Krievijas AM norādīja, ka RC-135 centies tuvoties Su-27, izpildot provokatīvu pagriezienu.

Ziņu lente
0