"Jamaika" Bundestāgā neparādīsies: koalīcijas pārrunas cietušas neveiksmi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijā iespējamas ārkārtas vēlēšanas: vairākas partijas atteikušās no valdības koalīcijas izveides pārrunām ar Angelas Merkeles bloku KDS/KSS.

RĪGA, 20. novembris — Sputnik. Vācijas Brīvā demokrātiskā partija (BDP) atteikusies no pārrunām par valdības koalīcijas izveidi ar Angelas Merkeles bloku KDS/KSS un "Zaļajiem".

Melnie, dzeltenie un zaļie

"Mēs nevienu nevainojam par to, ka viņš aizstāv savus principus. Taču arī mēs aizstāvam savu viedokli. Mēs esam ievēlēti, lai kaut ko mainītu. Taču to panākt (pārrunās – red.) neizdevās. Labāk nevaldīt nemaz, nekā valdīt nepareizi," – rakstīja partijas līderis Kristiāns Lindners savā lapā Twitter.

Pārrunas sākās gandrīz nekavējoties pēc parlamenta vēlēšanām septembrī. Ja tās būtu vainagojušās ar panākumiem, koalīcija "Jamaika" (atbilstoši tās partiju krāsām: melnie, dzeltenie un zaļie) būtu saņēmusi 393 no 709 mandātiem bundestāgā (55%), taču pēc liberāļu izstāšanās atlikušajiem pārrunu dalībniekiem ir tikai 44% mandātu, tātad vairākuma nav.

Iepriekš Vācijas Sociāldemokrātiskā partija (SDP) atteicās no iespējas strādāt koalīcijā ar KDS/KSS – vēl viena varianta, kas ļautu izveidot vairākumu (399 mandāti, jeb 56%).

"Bundestāga vēlēšanu iznākums SDP nav mainījies pēc ilgajām pārrunu nedēļām un citu partiju paziņojumiem. Taktika, kas paredz "lielās koalīcijas" saglabāšanu, SDP bija kļūdaina 24. septembrī (vēlēšanu dienā – red.) un joprojām ir nepareiza 20. novembrī," – savā lapā Twitter rakstīja SDP priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Ralfs Štēgners.

"Zaļie" atteicās no darba valdībā ar Angelas Merkeles bloku, kad izgāzās pārrunas par vairākuma koalīcijas izveidi.

"Vācijai vajadzīga stabila valdība, tāpēc nepieciešams vairākums parlamentā. Ja saglabāsies SDP atteikšanās no koalīcijas, nezinu, kā iespējams izveidot mazākumu," – telekanālam ZDF pastāstīja pārrunu dalībnieks no "Zaļo" partijas Jurgens Tritins.

Ziņos prezidentam

KDS līdere, Vācijas kanclere Angela Merkele paziņojusi, ka informēs prezidentu Franku Valteru Šteinmeieru par neveiksmi koalīcijas pārrunās.

"Mums nav izdevies sekmīgi noslēgt pārrunas par koalīciju. Tas nozīmē, ka no rīta sazināšos ar prezidentu, informēšu viņu par stāvokli, un paskatīsimies, kā situācija veidosies tālāk," – viņa teica paziņojumā presei svētdienas naktī, ko translēja Vācijas telekanāli.

Ангела Меркель - Sputnik Latvija
Puse vāciešu vairs nevēlas redzēt Merkeli Vācijas kanclera amatā

"Mēs, KDS un KSS kopā – to gribu uzsvērt, – arī sarežģītā laikā uzņemsimies atbildību par valsti un turpināsim strādāt atbildīgi… Mēs paši saviem spēkiem veicināsim valsts vienotību," – piebilda kanclere.

Viņa pastāstīja, ka svarīgs jautājums pārrunās bija migrācija: domstarpības ar liberāļiem šajā jautājumā bija nelielas, taču arī ar zaļajiem bijis iespējams rast kompromisu.

Iepriekš Šteinmeiers izteicis iebildumus pret ārkārtas vēlēšanu perspektīvu. Viņš aicināja koalīcijas dalībniekus strādāt atbildīgi, tas ir, "nenodot lēmumu vēlreiz vēlētājiem". Toreiz prezidents piebilda: viņš nespēj iedomāties, "ka pārrunu dalībnieki būtu nopietni gatavi jaunu vēlēšanu riskam.

Ziņu lente
0