Politika

Putinu ieinteresējis jautājums, kas kodis Krievijas sportistu analīžu mēģenes

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins
Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas valsts vadītājs uzskata, ka dopinga skandāla jaunais pavērsiens saistīts ar centieniem ietekmēt Krievijas prezidenta vēlēšanas, kas ieplānotas nākamgad.

RĪGA, 10. novembris — Sputnik. Pēc 2014. gada Olimpiskajām spēlēm Sočos Krievijas sportistu dopinga analīzes glabājās Lozannā, kurp tika nodotas bez jebkādiem iebildumiem, atgādināja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) komisija, ko vada Deniss Osvalds, atkārtoti pārbauda Krievijas sportistu dopinga analīzes, kas ņemtas Olimpiskajās spēlēs Sočos. Saskaņā ar tās darba rezultātiem, seši krievu slēpotāji atzīti par vainīgiem antidopinga noteikumu  pārkāpumos, uz visu mūžu atstādināti no dalības Olimpiskajās spēlēs un anulēti šo sportistu rezultāti 2014. gada Olimpiskajās spēlēs.

Максим Вылегжанин (Россия), завоевавший серебряную медаль в масс-старте на соревнованиях по лыжным гонкам среди мужчин на XXII зимних Олимпийских играх в Сочи - Sputnik Latvija
Krievijai atņemtas vēl divas Sočos izcīnītās medaļas

"Šodien galvenā tēze (Krievijas apsūdzībās — red.) ir tā, ka it kā uz daudzām mēģenēm ar Krievijas sportistu analīzēm atrastas kaut kādas pēdas, kā mēdz teikt, skrambas, kas, iespējams, liecinot par to, ka mēģenes esot atvērtas, nomainītas," — teica Putins sarunā ar Čeļabinskas kompresoru rūpnīcas strādniekiem.

Valsts vadītājs paskaidroja, ka tūlīt pēc Olimpiādes pēc SOK rīkojuma visas dopinga analīzes tika nodotas Lozannai Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) kontrolē. Putins atgādināja, ka to nodošanas laikā nekādu iebildumu nebija, neviens tos neizteica arī pēc mēgeņu nogādes Lozannā. Pēc viņa vārdiem, analīzes "tur glabājās divus vai trīs gadus, un tikai pēc tam sākās jautājumi par to, ka tās, iespējams, atvērtas".

"Bet tās tur glabājās divus gadus, tika nodotas saskaņā ar aktu, neviens neko neteica. Ko ar tām tur darīja? Kas tās skrāpējis vai sakodis? To mēs nezinām," — teica prezidents.

ASV vēlas sagādāt problēmas 2018. gada vēlēšanās

Krievijas valsts vadītājs ir pārliecināts: pret Krieviju vērstās apsūdzības ir saistītas ar 2018. gadā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

"Lūk, kas mani uztrauc: Olimpiādei jāsākas novembrī, bet kad mums ir prezidenta vēlēšanas? Martā. Pastāv ļoti lielas aizdomas, ka tas viss tiek darīts, lai veidotu kādam nepieciešamu neapmierinātību sporta mīļotāju un sportistu vidū ar to, ka valsts it kā esot bijusi iesaistīta pārkāpumos un par to atbild," — norādīja Putins.

Prezidents piezīmēja, ka SOK un citas starptautiskās sporta organizācijas ir ļoti atkarīgas. Viņš atgādināja, ka tās ir atkarīgas no sponsoriem, no televīzijas pārraižu tiesību pircējiem, no reklāmdevējiem. Pēc viņa domām, "tas ir milzīgs sakaru un atkarības slānis". "Un kontrolpakete ir Savienotajās Valstīs, jo tur ir galvenās kompānijas, kas pasūta un apmaksā televīzijas pārraižu tiesības, tur ir galvenie sponsori, tur — galvenie reklāmdevēji," — piebilda Vladimirs Putins.

"Atbildot uz mūsu iedomāto iejaukšanos viņu vēlēšanās, (ASV — red.) vēlas radīt problēmas Krievijas prezidenta vēlēšanās," — uzskata Putins.

Ziņu lente
0