Zinātnieki noskaidrojuši, ko izjūt cilvēki pēc nāves iestāšanās

© CC BY-NC-ND 2.0 / Steve Wilson / SkullЧереп. Архивное фото
Череп. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cilvēka samaņa neatslēdzas uzreiz pēc sirds apstāšanās.

RĪGA, 6. novembris – Sputnik. Pēc nāves cilvēki apzinās, ka ir miruši un saprot, kas notiek apkārt, paziņoja Ņujorkas universitātes Langone Medicīnas skolas (NYU Langone School of Medicine) zinātnieki, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz Interneta izdevumu LiveScience.

Имитация Черной дыры - Sputnik Latvija
Atkal pasaules gals: astronomi un numerologi nav vienisprātis par datumu

Ārsti fiksē nāves iestāšanos kad apstājas pukstēt sirds: asins pārstāj plūst smadzenēs, kas noved gandrīz pie to tūlītējas darbības pārtraukšanas. Beigās smadzeņu šūnas sāk mirt, taču tam varētu būt nepieciešamas vairākas stundas pēc klīniskās nāves iestāšanās, uzskata pētījuma vadītājs Sems Parnia.

Tāpat tiek ziņots, ka cilvēka samaņa neatslēdzas uzreiz pēc sirds apstāšanās. "Pirmajā nāves fāzē" cilvēki var joprojām saglabāt uztveres spēju. Par būtisku pierādījumu tam ir gadījumi, kad sirds apstāšanos pārdzīvojušie spēja detaļās aprakstīt, kas notika apkārt pēc klīniskās nāves.

"Viņi stāsta, ka redzējuši ārstus un medmāsas strādājot, un dzirdēja viņu sarunas pilnībā, — faktus, kurus viņi savādāk nevarēja zināt," atzīmēja Parnia. Kā paziņoja pētnieks, šīs atmiņas apstiprināja arī mediķi, kuri bijuši pārsteigti par to, ka viņu pacienti, kuri pēc būtības bija miruši, atcerējās notikušā detaļas.

Ziņu lente
0