Dānijas ministre migrācijas jautājumos aizbēgusi no migrantiem

© AFP 2023 / Gabriel BouysБеженцы в итальянском порту Кальяри
Беженцы в итальянском порту Кальяри - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Incidents spilgti ilustrē to, kā skarbā realitāte vārda tiešā nozīmē iznīcina ideālismu un norauj rožainās brilles.

RĪGA, 5. novembris — Sputnik. Ārēji laimīgajā Dānijā verd nopietnas kaislības. Piektdien, 3. novembrī Dānijas imigrācijas un integrācijas ministri Ingeru Stoibergu nācies evakuēt no migrantu centra, kurā izmitinātajiem cilvēkiem noraidīti patvēruma lūgumi, vēsta Sputnik Igaunija.

Tiesneša āmurs - Sputnik Latvija
Bēgļa-izvarotāja tiesas prāva izraisījusi strīdus Vācijā

Dāņu izdevums The Local informē, ka musulmaņiem svētajā dienā Stoiberga ieradusies centrā, kur bija ieplānota telekanāla DR programmas uzņemšana, un aprunājās ar Irākas kurdu ģimeni, kuru patvēruma lūgums bija noraidīts. 

Citi bēgļi cerēja, ka ministre aprunāsies arī ar viņiem, turklāt bija pat izcepts cienasts: kūkas ar uzrakstu "Mēs neesam noziedznieki". Tāpēc tūlīt pēc sarunas politiķi ielenca citas ģimenes – kāds bija palaidis baumas par to, ka ģimenei, ar kuru ministre tikās, patvērums tomēr tikšot piešķirts. Ierēdnes apsargi izveda viņu uz ielas. Tobrīd ap viņas automašīnu sapulcējās jau vairāki desmiti cilvēki, kuru dēļ Ingeras Stoibergas automašīna nevarēja aizbraukt. Izcēlās kņada, kuras dēļ ministres miesassargi pieņēma lēmumu steidzami evakuēt politiķi.

Ministres mašīnai sakustoties, uz motora pārsega uzlēca jauna sieviete un nokrita līdzās mašīnai, taču ministres mašīna pat nepacentās apstāties. Dānijas varasiestādes apgalvo, ka incidentā neviens nav cietis. Pati Stoiberga vēlāk pastāstīja, ka migrantu izmitināšanas centrā valdījusi "agresīva un cietsirdīga" atmosfēra.

Ziņu aģentūra RIA Novosti vēsta, ka daudzi Dānijā izmitinātie bēgļi aizvien biežāk nolemj brīvprātīgi atgriezties dzimtenē. Šī tendence īpaši labi manāma starp cilvēkiem, kuri šeit ieradušies no Tuvo Austrumu valstīm, kā arī Krievijas un Ukrainas.

Dānijā pieņemtā programma nosaka, ka bēgļi, kuri vērsušies pie varasiestādēm ar lūgumu piešķirt patvērumu līdz 2015. gada 19. martam, var saņem 20 tūkstošus kronu pieaugušajiem un 10 tūkstošus kronu bērniem, ja izteiks vēlēšanos brīvprātīgi atgriezties mājās.

Ziņu lente
0