The Nation: ASV bez lieka trokšņa nogādā speciālo uzdevumu vienības pie Krievijas robežām

© Foto : kam.ltВоздушный десант США участвует в военных учениях в Литве, архивное фото
Воздушный десант США участвует в военных учениях в Литве, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad ASV elitāro armijas vienību karavīrus var sastapt gandrīz katrā valstī gan Krievijas robežām, informē amerikāņu izdevums.

RĪGA, 4. novembris — Sputnik. Gada laikā ASV speciālo uzdevumu vienību karavīru skaits Eiropā ir pieaudzis četrkārt, un tagad amerikāņu elitārās vienības dislocētas teju katrā valstī pie Krievijas rietumu robežām, raksta amerikāņu izdevums The Nation. Rakstu pārpublicējis portāls InoTV.

Triecientempā

Pēdējo gadu laikā amerikāņu speciālo vienību karavīru skaits Eiropā ir ievērojami pieaudzis. 2006. gadā Eiropā uzturējās 3% ārvalstīs dislocēto ASV speciālo vienību spēku, taču 2016. gadā šis rādītājs pārsniedzis 12%. ASV specvienības sākušas aktīvāk piedalīties kopīgajās mācību programmās. Tamlīdzīgas misijas ārvalstīs paredzētas cīņas iemaņu uzlabošanai dažādos apstākļos, kā arī mijiedarbības uzlabošana ar citu valstu speciālo uzdevumu vienībām. 2012. gadā Eiropā notika 29 šāda veida mācības, pērn to skaits sasniedza 37, tostarp sešas notika Bulgārijā, pa trim – Igaunijā, Latvijā, Polijā un Moldovā.

ASV armijas karavīrs - Sputnik Latvija
Global Research: 15 pazīmes, kas liecina, – NATO gatavojas karam ar Krieviju

ASV armijas speciālo uzdevumu spēku Galvenās pārvaldes priekšnieks, ģenerālis Raimonds Tomass paskaidrojis, ka vienības pašreizējais mērķis ir nodrošināt sabiedroto drošību Eiropā, palielinot pretdarbības potenciālu dažādiem Krievijas agresijas veidiem.

"Mēs nenogurstoši strādājam ar mūsu partneriem un Valsts departamentu, lai palielinātu potenciālu Austrumeiropā un Ziemeļeiropā ar mērķi pretoties Krievijas pieejai netradicionālam karam, ieskaitot speciālo uzdevumu vienību iespēju attīstību reģionā," – apgalvoja ģenerālis. Viņš uzsvēra, ka pēdējo divu gadu laikā ASV ir saglabājušas speciālo uzdevumu kontingentu gandrīz visās valstīs pie Krievijas rietumu robežām.

"Speciālo uzdevumu vienību stabila klātbūtne nodrošina fenomenālus rezultātus, atbalstot sabiedroto sagatavošanos Krievijas draudiem," – skaidroja Tomass. Savukārt ASV speciālo uzdevumu spēku Eiropā vadības oficiālais pārstāvis Maikls Vaismans paziņoja, ka 2017. gadā ASV dislocējušas elitārās vienības 21 Eiropas valstī.

"Aiz Krievijas un Baltkrievijas robežām mēs organizējam kopīgas mācības gandrīz ar visām Eiropas valstīm," – atzīmēja majors.

Mūžu karo, mūžu mācies?

Šogad ASV specvienību kareivji bija sastopami gandrīz visās valstīs pie Krievijas robežām, raksta amerikāņu izdevums. Piemēram, martā "zaļās beretes" mācībās ar somu karavīriem braukāja sniega visurgājējos pa Lapzemi. Maijā JKS specvienības sadarbībā ar Lietuvas bruņotajiem spēkiem organizēja mācības "Liesmojošais zobens".

Mēnesi vēlāk netālu no Ļubļincas ASV speciālo uzdevumu spēku 10. grupas karavīri un viņu kolēģi Polijā apguva darbības gaisa uzbrukuma apstākļos un cietušo evakuāciju. Jūlijā jūras kara speciālo uzdevumu vienības piedalījās Ukrainas un ASV kopīgajos manevros "Jūras brīze". Augustā lauku trase Igaunijā pārvērtās par ASV GKS lidaparātu A-10 pacelšanās un nolaišanās joslu. Tajā paša laikā amerikāņu specvienības piedalījās lauka manevros Gruzijā.

Amerikāņu izdevums atzīmējis, ka ASV Speciālo uzdevumu spēku Eiropā vadība atteikusies atbildēt uz jautājumu par "neoficiālajām militārajām operācijām" pie Krievijas robežas. The Nation atgādināja, ka janvārī ASV armijas tanki un cita tehnika sāka ierasties Vācijā ar mērķi atbalstīt operāciju Atlantic Resolve.

Sabiedroto centieni "ar mērķi nomierināt NATO partnerus" sākās ar deviņu mēnešu rotāciju, kurā tika iesaistīti aptuveni 3500 karavīri no 4. kājnieku divīzijas, kurus septembrī nomainīja 3300 karavīri un 1500 tehnikas vienības no 1. kājnieku divīzijas.

Aizbildinoties ar nepieciešamību pretoties Krievijas agresīvajai ārpolitikai NATO pērn pieņēma lēmumu paplašināt militāro klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā. Spēku paplašināšanās mērogs bija lielākais kopš aukstā kara noslēguma. Austrumeiropā ieradās četri daudznacionālie bataljoni – vairāk nekā 4 tūkstoši karavīru.

Krievija vairākkārt uzsvērusi, ka to neinteresē konfrontācijas pastiprināšanās jebkādos pasaules reģionos, tā neuzbruks nevienai NATO valstij. Maskava iepriekš atgādināja, ka NATO vadībai tas ir labi zināms, taču alianse izmanto izgudrotus ieganstus, lai savilktu lielākus spēkus pie Krievijas robežām.

Ziņu lente
0