Politika

Briti meklē Facebook pazīmes, kas apliecinātu: Krievija vainojama par Brexit

© AFP 2023 / Fabrice CoffriniLondona
Londona - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Britu konservatori cenšas izskaidrot no Eiropas viedokļa bēdīgos Brexit referenduma rezultātus – pie visa esot vainojama Krievija.

RĪGA, 26. oktobris — Sputnik. Lielbritānijas parlaments pieprasījis no populārā sociālā tīkla Facebook informāciju, kas ļautu vismaz daļēji uzvelt Krievijai atbildību par Brexit referenduma rezultātiem, vēsta Sputnik Igaunija.

Kopienu palātas deputāta Demiena Kolinza atklātā vēstule vienam no Facebook dibinātājiem — Markam Zakerbergam, nekavējoties nokļuva globālajā tīklā un tiek aktīvi apspriesta. Politiķis lūdz sociālā tīkla vadību sniegt informāciju viņa vadītajai Kopienu palātas "digitālajai komitejai", kas cita starpā izmeklē Krievijas iespējamo ietekmi uz britu prātiem, kuri pērnvasar nobalsoja par Lielbritānijas izstāšanos no ES.

Покемон Пикачу - Sputnik Latvija
Krieviju vaino par iejaukšanos ASV lietās ar Pokemon Go starpniecību

Konservatīvās partijas loceklis runā par "nepatieso ziņu fenomenu" un "ārvalstu personu" iespējamo lomu, kuri "ļaunprātīgi izmantojuši jūsu platformai līdzīgus (instrumentus — red.), lai iejauktos citu tautu politiskajās debatēs". Kolinzs lūdz datus par jebkuru Facebook publicētu maksas reklāmu vai citiem materiāliem, kas saistīti ar Brexit un Krievijas lapām.

Facebook pārstāvis, ko citē izdevums NBC news, apstiprināja, ka kompānija saņēmusi šādu vēstuli un "atbildēs uz to, tiklīdz radīsies iespēja izskatīt pieprasījumu". Iepriekš pasaulē populārākais sociālais tīkls informēja ASV likumdevējus, ka var izsniegt viņiem tūkstošiem reklāmas sludinājumu, kuri, iespējams, saistīti ar Krieviju. Vašingtona uzskata, ka Maskava, iespējams, varējusi iejaukties prezidenta vēlēšanāļs ASV, ietekmējot vēlētāju prātus ar Facebook starpniecību.

Jo ļaunāks Brexit, jo intensīvāk tiek meklēti ienaidnieki

Krievija jau vairākkārt dažādu amatpersonu līmenī informējusi, ka nav iejaukusies ne ASV prezidenta priekšvēlēšanu kampaņā, ne pašās vēlēšanās. Tāpat Maskava iepriekšnorādīja, ka neuzskata par iespējamu jebkādā veidā traucēt ASV demokrātisko institūtu darbību. Tiesa, apsūdzības par iejaukšanos amerikāņu darīšanās vairs nav oriģinālas, toties jo negaidīts un "svaigs" ir mēģinājums saistīt Krieviju ar Lielbritānijai un kontinentālajai Eiropai bēdīgajiem Brexit referenduma rezultātiem.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un ASV vadītājs Donalds Tramps G20 samitā Hamburgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tramps nav aizmirsis. Putins atgādināja

Rodas iespaids, ka, augot problēmām Londonas un Briseles pārrunās par sabiedroto attiecību pārtraukšanu, britu elites aprindāz dzimst vēlme kādu apsūdzēt par visu notiekošo vai pat pārvērtēt referenduma rezultātus un pasludināt tos par spēkā neesošiem.

Vienlaikus, piemēram, līdz šim nav noskaidrojies, cik liela bija avīžu magnāta Ruperta Mērdoja loma britu lēmumā nobalsot par karalistes izstāšanos no ES. Jāpiebilst, ka, pēc ekspertu domām, Mērdokam piederošie izdevumi gandrīz atklāti aģitēja par izstāšanos no savienības. Stāsta, ka Mērdoks Eiropas Savienības sairšanas labā dara daudz vairāk nekā piedēvēts Kremlim, kurš nebūt nav ieinteresēts panākt savienības sabrukumu. 

Ziņu lente
0