Referendumi Veneto un Lombardijā: iedzīvotāji ir iestājušies par autonomiju

© REUTERS/Manuel SilvestriIedzīvotāji ir iestājušies par autonomiju
Iedzīvotāji ir iestājušies par autonomiju - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veneto reģiona prezidents nosaucis reģionālā referenduma rezultātus par vēsturisko notikumu un solījis jau pirmdien ķerties pie vienošanos, kas tiks piedāvāta centrālajam varasiestādēm.

RĪGA, 23. oktobris — Sputnik. Itālijas reģionu Veneto un Lombardija iedzīvotāji konsultatīvos referendumos ir iestājušies par reģionu paplašinātu autonomiju, vēsta RIA Novosti.

Veneto vēlēšanu komisija informēja, ka vairāk nekā 98% nobalsojušo ir iestājušies par autonomiju. Kopumā balsojumā piedalījās vairāk nekā 57% vēlētāju.

"Šī ir Veneto iedzīvotāju uzvara, pilsoniskās apziņas uzvara, cilvēku uzvara, kuri grib būt saimnieki savā mājā," — paziņojis apgabala prezidents Luka Dzaija.

Katalonijas valdības vadītājs Karless Pudždemons - Sputnik Latvija
Spānijas valdība negrasās arestēt Katalonijas vadītāju

Apgabala vadītājs atzīmējis, ka referenduma veikšanas reģionālā elektroniskā sistēma svētdien cietusi no nopietna hakeru uzbrukuma.

Lombardijā par autonomijas paplašināšanu balsis atdevuši 95% iedzīvotāju, pastāstīja apgabala gubernators Roberto Maroni.

"Pateicos trim miljoniem lombardiešu, kuri bija atnākuši nobalsot, un 95%, kas atdevuši savu balsi par atbildi "jā"," — viņš teica.

Maroni uzsvēra, ka Lombardija panākusi vēsturisko rezultātu, jo šeit pirmo reizi tika izmantota elektroniskā balsošanas sistēma, nepieejama hakeru uzbrukumiem.

"Esmu ļoti apmierināts ar to, kā mēs to bijām paveikuši," — viņš teica, piebilstot, ka vairāk nekā trīs procenti nobalsojušo ir iestājušies pret reģiona tiesību paplašināšanas, 0,9% biļetenu bija tukši.

"Šobrīd es varu teikt, ka aptuveni trešdaļa datu tika apstrādāta, ierašanās pārsniegusi 40%. Es nesacīkstos ar Dzaijiu, bet es esmu priecīgs, ka mēs varam apvienot pūles un uzsākt gadsimta cīņu," — viņš teica.

Referendumi Ziemeļitālijas novados notikuši 22. oktobrī. Itālijas Republikas vēsturē šādas konsultācijas ar reģionu iedzīvotājiem notiek pirmo reizi. Abām tautas nobalsošanām ir konsultatīvs raksturs.    

Ziņu lente
0