Polijā paziņoja par sprādziena ierakstu Kačinska Tu-154 reģistratorā

© Sputnik / Oleg Mineev / Pāriet pie mediju bankasPolijas valdības lidmašīnas Tu-154 atlūzas
Polijas valdības lidmašīnas Tu-154 atlūzas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starpvalstu aviācijas komiteja 2011. gadā publicēja gala atskaiti par tehniskās izmeklēšanas rezultātiem, saskaņā ar kuru par galveno lidmašīnas avārijas iemeslu tika atzīts ekipāžas lēmums nedoties uz rezerves lidlauku.

RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. Polijas komisija atrada sprādziena brīža ierakstu Tu-154 lidmašīnas reģistratora ierakstā, kurā gāja bojā republikas prezidents Lehs Kačinskis, paziņoja valsts nacionālās aizsardzības ministrs Antonijs Mačerēvičs, tiekoties sestdien ar "Gazeta Polska" klubu pārstāvjiem, vēsta RIA Novosti.

Starpvalstu aviācijas komiteja 2011. gadā publicēja gala atskaiti par tehniskās izmeklēšanas rezultātiem, saskaņā ar kuru par galveno lidmašīnas avārijas iemeslu tika atzīts ekipāžas lēmums nedoties uz rezerves lidlauku, savukārt par sistemātiskajiem iemesliem kļuva trūkumi lidojuma nodrošināšanā un ekipāžas sagatavotībā.

Kačiņskis - Sputnik Latvija
Jaroslavu Kačiņski iesūdzēs tiesā par "nodevīgajiem purniem"

Pirmā Polijas komisija bijušā IeM vadītāja Ježija Millera vadībā nonāca pie līdzīgiem secinājumiem, nosaucot katastrofas iemeslu prezidenta lidmašīnas nolaišanos, zemāk par pieļaujamo minimumu, neskatoties uz biezo miglu. Esošās Polijas varas iestādes nepiekrita SAK atskaitei un Millera komisijas secinājumiem un pieņēma lēmumu par otras komisijas izveidi.

Mačerēvičs atgādināja, ka sprādziena versiju paziņoja komisija, kura pēta katastrofu, savā atskaitē jau pavasarī. "Toreiz mēs noskaidrojām, ka notika sprādziens, kurš beigās iznīcināja lidmašīnu. Šobrīd mēs zinām daudz vairāk," apgalvo poļu ministrs.

"Mēs atradām vienā no reģistratoru ierakstiem sprādziena brīdi — tas tika identificēts. Šobrīd mēs veicam tā analīzi un mēģinām izslēgt jebkādu citu iespēju šī elektroniskā ieraksta interpretācijai," piebilda Mačerēvičs.

Polijas prezidenta Leha Kačiņska lidmašīna Tu-154 2010. gadā nogāzās, mēģinot veikt nolaišanos lidostā Smoļenska-Ziemeļi. Uz klāja atradās 96 cilvēki: 88 pasažieri un astoņi ekipāžas locekļi, kuri lidoja uz sēru pasākumiem Katiņā. Visi gāja bojā.

Обломки польского правительственного самолета Ту-154 - Sputnik Latvija
SAK nosauca Kačiņska Tu-154 katastrofas iemeslu

Iepriekš RIA Novosti intervijā katastrofas izmeklēšanas SAK tehniskās komisijas priekšsēdētājs Aleksejs Morozovs paziņoja, ka komisija nav konstatējusi savas izmeklēšanas gaitā 2010.-2011. gadā sprāgstvielu ietekmi uz klāja.

Aprīlī Polijas lielāka opozīcijas partija "Pilsoņu platforma" iesniedza parlamentā piedāvājumu par neuzticības pieteikšanu valsts aizsardzības ministram Antonijam Mačerēvičam. Partijas līderis Gžegožs Shetina paziņoja žurnālistiem, ka opozīcijai ir daudzums pretenziju pret Mačerēviču. Taču parlaments noraidīja opozīcijas piedāvājumu.    

Ziņu lente
0