Madride pieprasīja Katalonijas skaidrojumu jautājumā par neatkarību

© AP Photo/Paul WhiteПредседатель правительства Испании Мариано Рахой
Председатель правительства Испании Мариано Рахой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Madride varētu daļēji atņemt Katalonijai pašvaldības tiesības.

RĪGA, 11. oktobris — Sputnik. Spānijas valdība pieprasīja Katalonijas valdībai paskaidrot, vai viņi pasludinājuši autonomijas neatkarību, paziņojis premjers Mariano Rahojs. Ja autonomija ir izteikusies par atdalīšanos no Spānijas, Madride grasās iedarbināt Konstitucijas 155. pantu un daļēji atņemt Katalonijai pašvaldības tiesības, vēsta RIA Novosti.

"Tādējādi mēs vēlamies dot pārliecību pilsoņiem," — teica Rahojs.

Viņš norādīja, ka no Katalonijas valdības atbildes ir atkarīgs lēmums, ko valdība pieņems tuvākajās dienās un atzīmēja, ka Katalonijas valdības vadītājam Karlesam Pudždemonam ir iespēja atbildēt uz aicinājumiem "atjaunot likumību".

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Politiķi ir vienisprātis: Latvija neatzīs neatkarīgu Kataloniju

"Ja Pudždemons ciena likumību, tiks pielikts punkts nelikumības un nestabilitātes periodam. Visi to gaida, lai beigtos situācija, ko pārcieš Katalonija," – uzsvēra Spānijas premjers.

Vakar Pudždemons parakstīja Katalonijas neatkarības deklarāciju un paziņoja, ka 1. oktobra referenduma rezultāti dāvā tiesības pasludināt neatkarīgas valsts dibināšanu. Pie tam viņš ierosināja atlikt neatkarības pasludināšanu, lai sāktu dialogu ar Spānijas valdību.

Spānija referendumu neatzīst. Dažos iecirkņos 1. oktobrī notika sadursmes policijas un referenduma dalībnieku starpā, kurās cietuši abu pušu pārstāvji. Katalonijas valdība informēja, ka par neatkarību balsojuši 91,18% rederenduma dalībnieku, turklāt tajā piedalījās 43,03% balsstiesīgo.

Ziņu lente
0