Eiroparlamentā atzīmē "dubultstandartus" ES pozīcijā Katalonijas situācijā

© Sputnik / Sergey MelkonovEiropas Parlamenta ēka
Eiropas Parlamenta ēka - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta frakcijas līdzpriekšsēdētājs paziņoja, ka Eiropas iestāžu attieksme pret situāciju Katalonijā ir diezgan atšķirīga.

RĪGA, 8. oktobris — Sputnik. Eiroparlamenta "Eiropas Ziemeļu apvienotie kreiso/kreiso-zaļo" frakcijas līdzpriekšsēdētājs beļģietis Filips Lamberts paziņoja par "dubultstandartiem" Eiropas Savienības instanču pozīcijā jautājumā par Spānijas centrālo varas iestāžu spēka pielietošanu pret Katalonijas neatkarības referenduma dalībniekiem, vēsta RIA Novosti.

Referendums par neatkarību, ko neatzīst Spānijas varas iestādes un jau pirms ieplānotā sākuma iesaldēja valsts Konstitūcijas tiesa, notika 1. oktobrī. Dažos vēlēšanu iecirkņos notika sadursmes starp policiju un vēlētājiem, abās pusēs ir cietušie. Saskaņā ar pēdējiem datiem, cietuši gandrīz 900 katalāņu.

Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins - Sputnik Latvija
Andrejs Mamikins: Eiropas Parlamentam nav nekāda viedokļa Katalonijas jautājumā

Katalonijas parlaments sapulcēsies sēdei 9. oktobrī, kurā plānots "apspriest referenduma rezultātus". Netiek izslēgts, ka šajā sēdē neatkarības atbalstītāji ("Tautas vienotības kandidatūras" partijai un koalīcijai "Kopā par jā" ir absolūtais vairākums) varēs pieņemt neatkarības deklarāciju.

"Marjano Rahojs (Spānijas premjerministrs — red.) pieder pie Eiropas Savienībā dominējošās partijas ģimenes. Eiropas Padomes, Eirokomisijas un Eiroparlamenta priekšsēdētāji Donalds Tusks, Žans Klods Junkers un Antonio Tajani, tāpat kā Rahojs, pārstāv "Eiropas Tautas partiju" (ETP ir ietekmīgākais politiskais spēks ES — red). Un es domāju, ka viņi ir gaužām atturīgi, lai nenostādītu grūtā situācijā vienu no savējiem (partijas biedriem — red.)," — teica Lamberts svētdien televīzijas un radio kompānijas RTBF ēterā.

Turklāt viņš pievērsa uzmanību faktam, ka attiecībā pret Poliju un Ungāriju, kur varasiestāžu pārstāvji neietilpst ETP politiskajā ģimenē, Briseles pozīcija ir pietiekami stingra.

"Dažādajiem vērtējumiem, ko esmu dzirdējis no galēji labējiem deputātiem Eiropas Parlamenta plenārsēdē (debates par situāciju Katalonijā 3. oktobrī — red.), ir savs pamatojums," — paziņoja politiķis.

Ziņu lente
0