Nesaskaņas Baltajā namā: Tillersons varētu "aiziet"

© U.S. Department of StateASV valsts sekretārs Rekss Tilersons
ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tuvākajā laikā ASV Valsts departamentu sagaida lielas pārmaiņas, ko noteiks savstarpējo attiecību specifika ASV valdībā.

RĪGA, 7. oktobris — Sputnik. ASV prezidenta Donalda Trampa neapmierinātība ar Valsts departamenta vadītāju Reksu Tillersonu varētu novest līdz viņa atstādināšanai.

Kā ziņoja RIA Novosti, par nesaskaņu iemeslu ASV vadībā kļuva tas, ka pēc masveida slepkavības Lasvegasā amerikāņu mediju uzmanības centrā nonāca nevis Tramps, bet gan Tillersons, kura seja "nepazuda no ekrāniem".

Baltais nams - Sputnik Latvija
Sākušās Baltā nama darbinieku pratināšanas

Turklāt Tramps it kā esot bijis neapmierināts ar to, ka valsts sekretārs nekādā veidā necentās "apklusināt" skandālu, kuru uzsāka amerikāņu telekanāls NBC, pēc kura informācijas Tillersons esot nosaucis Trampu par "stulbeni" pēc ASV prezidenta vizītes Pentagonā.

Portāla publicētajā materiālā tāpat tika apgalvots, ka valsts sekretārs plāno atkāpties no amata. Tillersons noliedza šīs baumas speciālā preses konferencē, taču stāstu ar skandalozo izteicienu viņš nekādā veidā nekomentēja. Savukārt Tramps toreiz parādījušos informāciju nosauca par "feiku", taču, acīmredzami, jau izvērtē iespējas to izdarīt.

Galvenais kandidāts uz ASV valsts sekretāra amatu Tilersona vietā ir CIP vadītājs Maiks Pompeo. Tiek uzskatīts, ka Trampam ar viņu ir "samērā komfortabli" strādāt. Piemēram, galvenais ASV izlūkošanas aģents regulāri konsultē Baltā nama vadītāju vairakos jautājumos, sākot no migrācijas problēmas līdz notikumiem Kongresā. Turklāt viņš personīgi veic ikdienas brīfingu sakarā ar prezidenta dienas pavēsti, un tādēļ zina, cik "labi" pasniegt "sliktas" ziņas.

Nozīmīga Pompeo priekšrocība ir tā, ka "greizsirdīgais" attiecībā pret sabiedrības uzmanību Tramps nesaskata viņā konkurentu cīņā par vietu mediju telpā.

Kā jau iepriekš ziņots, septembra beigās Donalds Tramps parakstīja memorandu par "sankciju kuratora" pienākumu uzticēšanu ASV valsts sekretāram.

Tillersons atbild par Baraka Obamas noteikto sankciju nostiprināšanu likuma kārtībā, kas tika ieviestas pret Krieviju sakarā ar situāciju Ukrainā. Turklāt viņš kontrolē vairāku sankciju likuma pantu izpildi, kuri tika pieņemti pret Maskavu par it kā notikušajiem kiberuzbrukumiem. ASV valsts sekretārs tāpat sācis pieņemt lēmumus par vīzu izsniegšanu personām, kuras "nodara kaitējumu ASV kiberdrošībai", rīkojoties Krievijas interešu labā.

Ziņu lente
0