Eiropa cīnās ar dempingu – ķīniešu preces varētu kļūt dārgākas

© GREG BAKER / AFPĶīnas karogs
Ķīnas karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brisele publicējusi ārvalstu eksportētāju dempinga cenu noskaidrošanas jauno metodiku. Īpaša uzmanība veltīta Ķīnai, kurā ražotās preces varētu kļūt dārgākas.

RĪGA, 7. oktobris — Sputnik, Aleksejs Toms. Lielākais Eiropas tirdzniecības partneris, ĶTR, ir izpelnījusies īpašu ES antidempinga iestāžu uzmanību. Drīzumā varētu kļūt dārgāka liela daļa Ķīnā ražoto preču, kuru cenas tiks uzskatītas par pārāk zemām, pamatojoties uz jaunajiem ES noteikumiem, vēsta Sputnik Igaunija.

Eirokomisija sniedza Savienības valstīm jaunu importa preču noteikšanas metodiku, kas tiek pārdotas ES par dempinga cenām, no Eiropas ražotāju viedokļa. Kaut gan Briseles dokumentos ir runa par vienādu attieksmi pret visiem Pasaules Tirdzniecības organizācijas valstīm, acīmredzams ir tas, ka par ES papildus protekcijas pasākumu mērķi ir jākļūst Ķīnai.

Eiropa uzsver iespējamo dempinga gadījumu izmeklēšanas objektivitāti, tātad apņemas nespriest par Ķīnas rīcību (un runa, protams, pirmām kārtām ir tieši par Ķīnu) stingrāk, nekā pret citu valstu un pasaules reģionu piegādātāju rīcību. Eirokomisija ziņo, ka turpmāk izmantos jaunu dempinga starpību aprēķināšanas metodiku (starpība starp iekšējām un eksportētāja eksporta cenām — red.) gadījumā, ja tiks manīta acīmredzama vai pārsvaru ņemoša valsts ietekme uz ekonomiku eksportētāja valstī.

Ķīna "ievērojami izmaina" tirgu

Elektromobilis - Sputnik Latvija
Ķīna apsteigusi Eiropu elektromobilī

Normālos tirgus "apstākļos" par dempingu tiek dēvēta preču vai pakalpojumu pārdošana eksportam par zemākām cenām, salīdzinājumā ar ražotāja vai piegādātāja noteiktajām cenām pašu valstī. Taču Ķīnas gadījumā ES grasās vadīties pēc "ievērojamu tirgus līdzsvara izmaiņu" principa un ļauj salīdzināt Ķīnas piegādātāju eksporta cenas ar minimālajām starptautiskajām cenām. Parasti Pasaules Tirdzniecības organizācijas kritēriji Ķīnai, pēc Briseles domām, neder, jo iekšējās cenas dažām Eiropai svarīgākajām precēm Ķīnā arī ir pārāk zemas.

ES demaršam, jādomā, ir mērķis, pirmām kārtām, pasargāt Eiropas tēraudlietuves un citus rūpniecības uzņēmumus. Taču jaunā dempinga noteikšanas metodika ļaus eiropiešiem pacelt importa nodevas arī daudzām citām ķīniešu precēm. Par ķīniešiem sūdzas ne tikai izplatītāji, bet arī, piemēram, tekstilnieki, rotaļlietu ražotāji un daudzi citi Eiropas ražotāji.

Pasargāt savus ražotājus

Iepriekš Eiropa vairākkārt pieprasījusi Ķīnai samazināt pārlieko tērauda ražošanu, kura nodrošina ķīniešiem zemas iekšzemes un eksporta cenas šai produkcijai. Ne reizi vien pret Ķīnas, kā arī pret Krievijas piegādātājiem tika ieviestas arī antidempinga soda importa nodevas. No 32 gadījumiem, ko patlaban izmeklē Eiropas Komisija jautājumā par iespējamo dempingu, vairāk nekā 20 ir sakars ar Ķīnas piegādātājiem, atgādina izdevums Euractiv.

Ķīnas karogs - Sputnik Latvija
Eiropa baidās no Ķīnas investīcijām

Eiropar Komisija ziņo par plāniem sagatavot ziņojumus par lielajām valstīm, kuras ir spējīgas, pēc Briseles domām, radīt jau minēto "tirgus līdzsvara izmaiņu". Nav grūti saprast, par kādu tieši valsti ir runa. Rodas iespaids, ka visa šī iecere ar jauniem dempinga cenu noteikšanas noteikumiem ir vērsta tikai pret Pekinu. Turklāt Eiropa nevēlas piešķirt Pekinai "tirgus ekonomikas" statusu.

"Eiropa iestājas par atklātu un godīgu tirdzniecību, taču, kā jau es ne reizi vien esmu teicis, mēs neesam naivi brīvās tirdzniecības atbalstītāji… Es nedomāju ne par kādu konkrētu valsti, es vienkārši lieku skaidri saprast, ka mums ir cīņas līdzekļi ar negodīgu konkurenci…" — atzīmēja savā nesenajā runā, Strasbūrā, Eirokomisijas prezidents Žans Klods Junkers.

Ziņu lente
0