Uusi Suomi: Ālandu salas iedvesmoja Katalonijas piemērs

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ālandu salas ir Somijas autonomā province, kas atrodas Baltijas jūrā pie ieejas Botnijas līcī, vairums vietējo iedzīvotāju runā zviedriski, un katram piektajam ir domas par neatkarību.

RĪGA, 5. oktobris – Sputnik. Referendums par Katalonijas neatkarību licis aizdomāties arī citām Eiropas provincēm, tostarp, Ālandu salām, raksta Fontanka.fi.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Vējonis pauda nožēlu par sadursmēm Katalonijā

Ja Ālandu salas veiktu referendumu par neatkarību, tad rezultāts varētu būt pozitīvs, uzskata "Ālandu nākotnes" partijas vadītājs Aksels Jonsons. 

Izdevuma Uusi Suomi intervijā jaunais politiķis, kura partijai pieder 10% Ālandu parlamentā (3 vietas no 30), paziņoja, ka Ālandu salām arī derētu celt jautājumu par suverenitāti tautas balsojumā. Taču Jonsons uzsver, ka referendums ir iespējams tikai tad, ja to apstiprinās parlamenta balsu vairākums.

"Tas ir vienīgais pareizais ceļš. Procesam ir jābūt demokrātiskam," — pārliecināts Ålands Framtid partijas vadītājs.

Pēc Jonsona teiktā, neatkarības ideju zināmā mērā atbalsta arī citas partijas, kaut gan tā nav to prioritāšu sarakstā. Pēc politiķa vērtējumiem, šobrīd neatkarības idejas atbalsta 20-30% ālandiešu. Turklāt Jonsons piemin Katalonijas un Skotijas piemēru: kad 2014. gadā pirms referenduma sākās sarunas par nākotni, cilvēki aizdomājās un beigās neatkarības atbalstītāju kļuva vairāk.

Ālandu salas ir Somijas autonomā province, kas atrodas Baltijas jūrā pie ieejas Botnijas līcī, starp Zviedriju un Somiju. Iedzīvotāju skaits ir 29 tūkstoši cilvēku, 11,5 tūkstoši no tiem dzīvo galvaspilsētā Mariehamnā (tā ir vienīgā arhipelāga pilsēta). 91% vietējo iedzīvotāju runā zviedru valodā. Salām ir vietējā pilsonība un savs parlaments. Provincei ir demilitarizācijas zonas statuss. Ālandieši ir atbrīvoti no militārā dienesta Somijas armijā.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Vējonis tic, ka neviens nenodos Latvijas neatkarību par gandarījumu Krievijai

Par galveno iemeslu, saskaņā ar kuru Ālandu salām ir jābūt neatkarīgām, Jonsons sauc valodu. Tā ir vienīgā valsts province, kur ir tikai viena oficiālā valoda – zviedru. Un neskatoties uz to, ka oficiāli Somijā ir divas valodas, "Somija praktiski kļūst par vienas valodas valsti, un aizvien retāk soms runā zviedriski," — pārliecināts politiķis.

Pēc Jonsona viedokļa, kā neliela neatkarīga valsts Ālandas varētu izveidot savu nākotni, tieši kā citas mikrovalstis.

"Ālandu salām un Somijai būtu labāk veidot labas kaimiņvalstu attiecības, nevis būt konfliktējošiem laulātajiem," — saka viņš.

Šobrīd Ālandām ir daudz atvieglojumu, taču Jonsons pārliecināts, ka pateicoties jūras industrijai Ālandas spēs būt ekonomiski pašpietiekamas.

Ziņu lente
0