ASV ievieš sankcijas pret airBaltic lidmašīnām

© Sputnik / Оксана ДжаданСамолет Air Baltic Bombardier CS300 аэропорту "Рига"
Самолет Air Baltic Bombardier CS300 аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Muitas nodevas Kanādas lidmašīnām Bombardier tiek ieviestas ar mērķi aizsargāt Boeing; šie pasākumi nodarīs ievērojamu kaitējumu rūpnīcai Ziemeļīrijā. Neuztraucas tikai airBaltic – kompānija plāno iegādāties 13 jaunas CS300.

RĪGA, 4. oktobris — Sputnik. Uz Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic galveno laineri attiecinātas ASV valdības sankcijas, taču airBaltic vadītājs Mārtiņš Gauss nezaudē dūšu – viņš plāno veikt iepirkumus Kanādā, vēsta avīze "Segodņa".

Atkāpties nav iespējams, aiz muguras ir Boeing

Bombardier Inc., kura izstrāde Kanādas kompānijai izmaksāja 6 miljardus ASV dolāru, tagad ir grūtāk pārdot, jo ASV Tirdzniecības ministrija septembra nogalē informēja par vēlmi noteikt muitas nodevu 220% apmērā C Series lidmašīnām, atsaucoties uz nelikumīgu cenu samazināšanu pēc sūdzības no ASV uzņēmuma Boeing Co puses.

Аэропорт Airbaltic - Sputnik Latvija
airBaltic neatstāj Igaunijas Nordica nekādu iespēju

Sankcijas apdraud piegādes ASV kompānijai Delta Air Lines Inc, ko Bombardier ieplānojusi nākamgad. Delta pasūtījusi vismaz 75 lidmašīnas par vairāk nekā 5 miljardiem ASV dolāru.

ASV lēmums rada problēmu Bombardier, kura nav noslēgusi lielus darījumus par C Series lidmašīnu pārdošanu kopš kontrakta ar Delta 2016. gada aprīlī un iepriekš noslēgto līgumu ar airBaltic.

Lielbritānijas premjere Terēza Meja informēja, ka Vašingtonas lēmums viņu sarūgtinājis, un valsts ir gatava spert atbildes soļus. Londonu uztrauc tirdzniecības kara risks ar ASV. Valsts informē, ka Boeing varētu zaudēt vairākus aizsardzības jomā noslēgtus līgumus.

Toties mums ir vienalga

аirBaltic iegādāsies korporācijā Bombardier vismaz 13 jaunas lidmašīnas. Darījuma summa netiek izpausta, taču eksperti vērtē, ka Latvija varētu samaksāt aptuveni 1 miljardu ASV dolāru.

Мартин Гаусс, глава авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija
Miljonārs-bastotājs: žurnālisti atmaskojuši airBaltic vadītāju

Aģentūra Bloomberg ziņo, ka ASV ieviestās importa nodevas neizbēgami palielinās pārdevēja un pircēja izdevumus. Pati airBaltic par jauno CS300 iegādi kā par notikušu faktu. airBaltic vadītājs Mārtiņš Gauss pastāstīja žurnālistiem, ka lidmašīnas tiks nopirktas līdz gada beigām, un kompānijas lidmašīnu floti veidos tikai C sērijas lidaparāti, ko, domājams, papildinās Brazīlijas kompānijas Embraer lidaparāti E2. Gauss paziņoja, ka airBaltic nebiedē pret Bombardier lidmašīnām ieviestās sankcijas, jo tās ir "politiskas" un nav saistītas ar lidaparātu kvalitāti.

Ziņots, ka lidmašīnas CS300 patērē aptuveni par 21% mazāk degvielas nekā lietotie Boeing 737-300, ko Latvijas kompānija cenšas nomainīt un pārvar lielākus attālumus. Teorētiski tas varētu dāvāt airBaltic papildu priekšrocības konkurences cīņā reģionā.

Ziņu lente
0