Katalonijas vadītājs nosaucis referenduma rezultātus par iespaidīgiem

© LLUIS GENE / AFPKatalonijas valdības vadītājs Karless Pučdemons
Katalonijas valdības vadītājs Karless Pučdemons - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katalonijas vadītājs aicinājis Eiropas Savienību neignorēt cilvēktiesību pārkāpumus no Spānijas policijas puses un paudis gatavību sākt dialogu ar Madridi.

RĪGA, 2. oktobris — Sputnik. Katalonijas valdības vadītājs Karless Pučdemons pavēstījis, ka referendums par apgabala neatkarību no Spānijas demonstrējis iespaidīgus rezultātus, vēsta RIA Novosti.

"Iespaidīga pilsoņu atbilde. Leģitimitāte un pašcieņa," — viņš rakstīja Twitter tīklā, komentējot balsošanas rezultātus.

Iepriekš Pučdemons paziņoja, ka apgabala iedzīvotāji ir nopelnījuši suverenitāti. "Šodien bija cerību diena, un Katalonijas pilsoņi ir izcīnījuši tiesības kļūt par neatkarīgu valsti, kas tiktu vadīta kā republika," — viņš teica savā uzrunā televīzijā.

Katalonijas vadītājs aicināja Eiropas Savienību neignorēt cilvēktiesību pārkāpumus no Spānijas policijas puses un pauda gatavību sākt dialogu ar Madridi.

Protesti pret ierēdņu arestiem Barselonā 20. septembrī - Sputnik Latvija
Katalonijā sadursmēs ar policiju cietuši vairāk nekā 400 cilvēki

Katalonijas valdības oficiālais pārstāvis Žordi Turuls informēja, ka par atdalīšanos no Spānijas izteikušies 90% referenduma dalībnieku. Tautas balsojumā piedalījušies 2,3 miljoni cilvēku no 5,3 miljoniem balsstiesīgo.

Svētdien Katalonijā notika referendums par autonomā apgabala neatkarību no Spānijas. Madride to uzskata par nelikumīgu, turklāt referendumu aizliedza karalistes Konstitucionālā tiesa.

Jaunākā informācija liecina, ka sadursmēs ar policiju, kas centās pārņemt kontroli vēlēšanu iecirkņos, cietuši 844 civiliedzīvotāji. Ievainoti arī 33 tiesībsargājošo iestāžu darbinieki.

Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs paziņojis, ka referendums par pašnoteikšanos Katalonijā nav noticis, taču vienlaikus paudis gatavību uzsākt dialogu ar Barselonu saskaņā ar likumu. 

Ziņu lente
0