Eiropas Komisija nevēlas afišēt pirātisma ietekmes trūkumu tirdzniecībā

© Samone Grant / PiracyAutortiesības un pirātisms
Autortiesības un pirātisms - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pētījums liecina, ka ar autortiesībām aizsargāto materiālu nelegāla kopēšana neietekmē pārdošanas apjomus, taču Eiropas Komisiju tamlīdzīgi secinājumi neapmierina.

RĪGA, 25. septembris — Sputnik. Eiropas Komisija samaksāja 360 tūkstošus eiro par pētījumu jautājumā, kā digitālais pirātisms (nelegālā kopēšana) ietekmē ar autortiesībām aizsargāto skaņdarbu, grāmatu, filmu un videospēļu pārdošanas apjomus. Rezultāts pasūtītājam ļoti nepatika, tāpēc netika publicēts, vēsta spāņu avīze El Mundo.

Pētījums tika pasūtīts Holandes kompānijā Ecory, un pēc vairākus mēnešus ilga darba tā iesniedza rakstisku ziņojumu, kurā bija aprakstīta pirātisma ietekme uz aizsargātu saturu. Secinājumus iespējams izteikts ar vienu īsu frāzi: "Kopumā pētījuma rezultāti nenorāda uz pārdošanas apjomu krišanos autortiesību pārkāpumu rezultātā internetā." Citiem vārdiem sakot, materiālu nelikumīga kopēšana to pārdošanas apjomus neietekmē.

Autortiesības un pirātisms - Sputnik Latvija
Viltošana un pirātisms aplaupa Latviju

Taču īpaši amizanti ir tas, ka ziņojuma rezultātā rodas paradoksāls secinājums: pirātisms spēj palīdzēt palielināt pārdošanas apjomus. Vienīgajā nodaļā, kurā pieminēta negatīva ietekme, ir runa par kinoteātru ieņēmumiem, jo katras desmit nelegāli noskatītas filmas, samazina kinoteātrī skatīto filmu skaitu par četrām filmām.

Cilvēktiesību aizsardzības tīmeklī organizācija "Eiropas digitālās tiesības" (EDRI) norāda, ka pētījuma rezultāti slēpti ar nodomu. No visa ziņojuma eirokomisāri publicēja tikai informāciju par negatīvo ietekmi kinoindustrijā.

Pētījums kļuva pieejams, pateicoties Jūlijai Redei, Eiropas Parlamenta loceklei no Vācijas Pirātu partijas. Viņa publicēja ziņojumu savā blogā, kur to iespējams izlasīt pilnībā (angļu valodā). Šim nolūkam politiķe bija spiesta pieprasīt piekļuvi dokumentācijai un Eiropas Sabiedrības pētījumiem.

Ziņu lente
0