Somijas AES būvdarbu licences saņemšanas termiņi tiek atlikti

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas valsts korporācijas "Rosatom" starptautiskā nodaļa, kompānija "Rusatom Overseas" un Fennovoima 2013. gadā parakstīja kontraktu par AES "Hankiviki 1" celtniecību.

RĪGA, 18. septembris — Sputnik. Kompānija Fennovoima, kas pasūtīja AES "Hankiviki" celtniecību Somijā ar Krievijas atbalstu, uzskata, ka licenci tās būvdarbiem saņems nevis 2018. gadā, kā bija plānots, bet gan gadu vēlāk, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz somu telekompāniju Yle.

Sākotnēji bija plānots saņemt atļauju nākamā gada sākumā. Kompānija ziņo, ka termiņi atlikti, ņemot vērā Somijas normatīvos aktus.

Burukuģis Krūzenšterns Baltijas jūrā - Sputnik Latvija
Krievijas "Trojas zirgs" Somijas ostā

Gadu iepriekš Kodoldrošības un radiācijas drošības centrs (STUK) savā ziņojumā atzīmēja, ka Fennovoima uzskata, ka grafiks ir svarīgāks par drošību. Fennovoima sola izvērtēt termiņus pēc konsultācijām ar "Rosatom".

Telekompānija Yle informē, ka licenci atomelektrostacijas būvdarbiem izsniedz valsts padome. AES "Hankiviki 1" būvdarbiem tiks izmantots Krievijas reaktors VVER-1200 atbilstoši projektam AES-2006. AES tiks uzcelta Hankiviki ragā Pihaijoki rajonā, un tiek plānots, ka elektroenerģijas ražošana tajā sāksies 2024. gadā.

Krievijas valsts korporācijas "Rosatom" starptautiskā nodaļa, kopānija "Rusatom Overseas" (vēlāk pārveidota par "Rusatom Energo International) un Fennovoima 2013. gadā parakstīja kontraktu par AES "Hankiviki 1" celtniecību. 2014. gadā Krievija saņēma 34% Fennovoima. Tā paša gada decembrī Somijas parlaments ar balstu vairākumu apstiprināja šo projektu. 2015. gada jūnijā Fennovoima iesniedza pieteikumu stacijas būvdarbu licences saņemšanai.

2015. gada janvārī Krievijas valdība iekļāva AES "Hankiviki 1" projektu starp rentablajiem infrastruktūras projektiem, ko līdzfinansē Nacionālās labklājības fonds (NLF). Maksimālais NLF līdzekļu apjoms, kas tiek atvēlēts projekta īstenošanai, sastāda 2,4 miljardus eiro. speciālisti lēš, ka AES "Hankiviki 1" projekta īstenošanai ekonomiskais efekts Krievijai sasniegs 17,5 miljardus eiro.

Ziņu lente
0