Karš par burtiem: vecāki Francijā tiesā cīnās par bērna vārdu

© Foto : pixabayMazulis
Mazulis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vecāki Francijā spiesti cīnīties par katru burtu savu bērnu vārdos, savukārt Tadžikistānā laimīgs vectētiņš jau audzina Putinu un Šoigu.

RĪGA, 15. septembris — Sputnik. Tiesa Francijā pieņēmusi lēmumu par to, ka burts ñ bērna vārdā neatbilst valsts likumiem, vēsta The Local.

Laulātie draugi no Bretaņas nolēma savu jaundzimušo nosaukt par Fañch — tas ir tradicionāls bretoņu vārds, "Fransuā" variants. Burts ñ ar tildi (tipogrāfijas zīme viļņotas līnijas veidā) tiek bieži izmantots gan spāņu, gan bretoņu valodās.

Krievijas Valsts dome - Sputnik Latvija
Krievijā ieviesti ierobežojumi dīvainiem bērnu vārdiem

Vispirms Kemperas pilsētas varasiestādes atteicās ierakstīt vārdu Fañch bērna dzimšanas apliecībā, taču dažas dienas vēlāk viedokli mainīja. Maijā dzimušajam bērnam jau ir personas apliecība un pase, kurā viņa vārds ierakstīts ar tilde.

"Princips, saskaņā ar kuru mātes un tēvi izvēlas vārdu saviem bērniem, ir jāierobežo, ja tiek izmantots franču valodā neesošs burts," — nolēma Kemperas tiesa.

Sašutušais tēvs paziņoja, ka cīņā nav galā, un viņš panāks, lai viņa dēlam būtu tiesības uz tildes zīmi vārdā.

Līdz 1993. gadam vecākiem Francijā nācās izvēlēties bērna vārdu no gara, varasiestāžu sastādīta saraksta. Taču Fransuā Miterāna prezidentūras laikā šie saraksti tika atcelti, un vecāki ieguva tiesības likt lietā fantāziju.

Tomēr tiesa var aizliegt vārdu, ja uzskatīs, ka tas parkāpj bērna tiesības vai kaitē viņa interesēm.

Dažkārt vecākiem ienāk prātā ļoti neparasti vārdi. The Local apkopoja Francijas tiesu aizliegto vārdu sarakstu.

2000. gadā dzīvesbiedriem tika liegts nosaukt meitu gluži ikdienišķā vārdā — par Meganu, jo viņu uzvārds ir Reno. Tiesa nosprieda, ka vārds, kas sakrīt ar populāras automašīnas markas nosaukumu, var negatīvi ietekmēt bērna dzīvi, taču galu galā vecāki panāca savu.

Подписание документов - Sputnik Latvija
Likums par krievu vārdu aizliegumu iestrēdzis Tieslietu ministrijā

Bretaņā ļoti populāra ir burāšana, taču, kad jaundzimušos dvīņus tika ierosināts nosaukt par Babord un Tribord ("labais borts" un "kreisais borts"), tiesa nolēma, ka tas ir par traku.

Noraidīts tika arī vecāku lūgums, kuri gribēja jaundzimušo nosaukt par "Zemenīti".

Taču ne tikai Francijas iedzīvotāji vien vēlas saukt bērnus neparastos vārdos. Piemēram, kāds vectētiņš saviem mazdēliem devis vārdus Putins un Šoigu, par godu Krievijas prezidentam un aizsardzības ministram, ziņoja Sputnik Tadžikistāna.

Tadžiks Rahnoms Džurajevs pamatoja lēmumu piešķirt bērniem politiķu vārdu ar savu vēlmi pateikties Putinam un Šoigu par visu, ko viņi darījuši pasaules labā. Džurajevs atzina, ka viņa mazdēlu vārdi ļoti interesē paziņas ne tikai Krievijā, bet arī Tadžikistānā.

Vectētiņš pastāstīja, ka viņa mazdēlu vārdi sacēluši īstu ažiotāžu pasu kontroles darbinieku vidū, kad zēni vasarā devās ciemos pie radiem Tadžikistānā. Putinu un Šoigu sagaidīja mašīnas ar signāliem un pavadīja viesus no lidostas līdz pat mājām.

Viņš ir pārliecināts, ka neparastie vārdi zēniem nesīs laimi un veiksmi. Džurajevs ir pārliecināts  — bērni noteikti iepazīsies ar Krievijas prezidentu.

Tagad viņš sapņo par mazmeitu — viņa tiks nosaukta par godu Kievijas Federācijas Padomes spīkerei Valentīnai Matvijenko. Vēl vairāk, Džurajevs plāno pats vēlreiz kļūt par tēvu, un dēlam dot Emomali vārdu — par godu Tadžikistānas prezidentam Rahmonam Emomali.

Ziņu lente
0