Irish Independent: Austrumeiropas modeļu grūtā dzīve

© Foto : pixabayМодель на подиуме
Модель на подиуме - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Īru avīze iztaujājusi meitenēm, kuras dzimušas Austrumeiropā un kļuvušas par modelēm Īrijā, kā veidojas viņu dzīve un kuru valsti viņi uzskata par savām mājām.

RĪGA, 12. septembris – Sputnik. Avīze Irish Independent veikusi interviju ar modelēm no Latvijas, Lietuvas, Polijas, Čehijas un Baltkrievijas un noskaidroja, vai viņām bija grūti adaptēties dzīvei ārzemēs un vai viņas vēlētos atgriezties mājās.

Kuldīgā dzimusī 19 gadus vecā Laura Majore pārvācās uz Īriju, kad viņai bija astoņi gadi, uz to brīdi no angļu valodas stundām Latvijas skolā viņa zināja tādus vienkāršus vārdus kā "jā", "nē" vai "kucēns". Lauru aizsūtīja uz ceturto klasi, savukārt viņas māsu uz sesto.

Adoptācijai bija nepieciešams laiks. Kad Majore mācījās sākumskolā, kāda no klasesbiedrenēm teica: "Brauc atpakaļ uz savu valsti, tu esi ārzemniece." Kļūstot vecākai, cilvēki sāka izturēties savādāk, taču pusaudžu vecumā latviete tā arī nesarunājās ar īrietēm.

"Mani labākie draugi ir no Polijas vai Lietuvas. Nenosaukšu sevi par īrieti, taču domāju, ka esmu pielāgojusies vietējām reālijām un nejūtos apspiesta," — paziņoja meitene.

#MUOTD 💄💘

A post shared by Laura Majore (@misslauramajore) on Jul 15, 2017 at 1:29pm PDT

 

Latviete, kas šobrīd strādā Assets Model agency, atceras, cik grūti apgūt jauno valodu bija viņas gados esošajai mātei. Meitenei vēl joprojām nākas viņai tulkot: tās ir ātrās runas nesaprašanas bailes. Majore sauc Īriju par savām mājām, jo uz šejieni viņa pārvākusies būdama ļoti jauna, taču meitene joprojām mīl apciemot Latviju. Ģimene cenšas viesoties dzimtenē vismaz divas reizes gadā. Taču, tā kā vecmāmiņa nesen aizgājusi viņsaulē, tagad tādas nepieciešamības vairs nav.

Laura vēlētos atgriezties Latvijā, ja vien tur būtu piemēroti dzīves apstākļi. Viņa atceras, kā viņas mamma bija spiesta tērēt mēneša algu, lai nopirktu skolas apavus. Tādēļ tika nolemts doties uz Īriju, neskatoties uz valodas nezināšanu. Šobrīd Laura labi runā angļu valodā un viņai ir vieglāk dzīvot Īrijā.

Being a tourist🇱🇻 #Latvia #Rīga

A post shared by Laura Majore (@misslauramajore) on Aug 2, 2016 at 7:19am PDT

 

Lietuvietei Ievai Paulikaitutei no Raseiņiem arī ir 19 gadu, un viņa šeit dzīvo jau 15 gadus. Sākumā uz Īriju bezdarba dēļ dzimtenē pārvācās viņas tēvs, pēc tam arī ģimene. Naudas nepietika pat atsevišķai dzīvesvietai.

Ieva apguva valodu diezgan viegli, kaut arī, skatoties vecos videoierakstus, šobrīd redz, cik slikta tā bijusi. Labākie draugi bija no Īrijas un Lietuvas. Modele joprojām nezina, pie kā sevi pieskaitīt, pie īriem vai lietuviešiem. Par mājām meitene sauc Īriju, kaut gan uz Lietuvu ģimene brauc reizi divos gados. Līdz ar vecumu justies migrantei kļūst grūtāk. Ieva kategoriski nesaprot cilvēkus, kuri paziņo: "Vācies prom uz savu valsti."

Thank you to Claudia at @daveydavey23 for my hair 💖🙈

A post shared by Ieva Paulikaityte (@ievapaulikaityte) on Nov 20, 2016 at 6:43am PST

 

Meitene mīl Īriju, tās cilvēkus, mentalitāti un kultūru. Viņa atceras, ka skolā pat mācījusies īru valodu, jo visi draugi arī to mācījās. Taču, taisnību sakot, panākumus tajā Distinct Model Management modele nesasniedza.

Ziņu lente
0