Zviedrijā sākas pēdējo 20 gadu laikā lielākās militārās mācības

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zviedrijas mācības "Aurora 2017" notiks uz zemes, gaisā un Baltijas jūrā; valsts aizsardzības ministrija uzstāj, ka tās neesot NATO mācības.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik. Pēdējo 20 gadu laikā lielākās militārās mācības "Aurora 2017" norisināsies Zviedrijā no 11. līdz 29. septembrim. Valstij unikālās mācības notiks jūrā, uz sauszemes un gaisā. Galvenās to norises vietas būs Stokholma un tās apkaime, Zviedrijas Gotlandes sala un Gēteborgas pilsēta.

Zviedrijas aizsardzības ministrs Peters Hulkvists - Sputnik Latvija
Zviedrijas aizsardzības ministrs iebilst pret valsts iestāšanos NATO

Mācībās piedalīsies ap 40 civiliestāžu un apmēram 20 tūkstoši Zviedrijas militārpersonu, 1 500 karavīru no Dānijas, Norvēģijas, Somijas, Igaunijas, Lietuvas, kā arī no ASV un Francijas. Mācību norises laikā tiks apgūts Zviedrijas rīcības scenārijs pieaugoša konflikta apstākļos reģionā, pretošanās kvalificētam pretiniekam un mijiedarbība ar citām valstīm.

Mācības gaidot, zviedru avīze Dagens nyheter pēc sociālo tīklu diskusijas analīzes pamanīja, ka daudzi kritizētāji uztver Aurora kā NATO mācības, taču valsts Aizsardzības ministrijas vadītājs Peters Hultkvists atgādināja izdevumam, ka Zviedrija paliek neatkarīga no jebkādām militārām savienībām.

"Tās ir zviedru mācības, uzaicinājumi ir no Zviedrijas vārda, zviedru scenārijs. Tās nav NATO mācības," — teica viņš. Zviedrijas parlamenta Kreisās partijas deputāts Stigs Henriksons, kurš nodarbojas ar aizsardzības jautājumiem, teica avīzei Expressen, ka mācības sekmē uztraukuma palielināšanos.

Zviedrija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Guardian: Zviedrija ceļ trauksmi par "Krievijas propagandu"

"Tādējādi Zviedrija aktīvi līdzdarbojas saspringuma, bruņošanās un mācību spirāles pastiprināšanos mūsu reģionā. To apstiprina tas, ka vienlaikus notiek mācības "Rietumi 2017". Tas ir riskanti Zviedrijai," — teica politiķis.

Zviedrijas Aizsardzības ministrijas vadītājs nepiekrita arī šādai kritikai.

"Tas nesekmē nekādu saspringuma spirāli. Šajā lietā viņam nav taisnība. Runa ir par Zviedrijas aizsardzības spēku apgūšanu, un mums uz to ir tiesības. Runa ir par mūsu valsts kopīgumu, par mūsu suverenitāti. Es domāju, ka ir ļoti labi, ka mēs rīkojam šīs mācības," — paskaidroja izdevumam Hultkvists.

Zviedrijas mācību kritizētāji ir arī aktīvistu grupa ar nosaukumu "Apturi Aurora". "Mūs ļoti uztrauc militārās spriedzes un militārās retorikas pastiprināšanās. Mēs tik daudz runājam par to, cik agresīva ir Krievija, taču ne par to, cik agresīva ir NATO.

Acīmredzami, ka mēs zaudējam šo nelielo brīvību no aliansēm, kura mums ir, un tas ir ļoti, ļoti, ļoti nopietni," — teica Zviedrijas avīzei Göteborgs posten grupas pārstāve Karina Utasa Karlsone. Pēc viņas vārdiem, grupā uzskata, ka mācības vienīgi pasliktina drošības situāciju Baltijas jūras reģionā.

Laika periodā no 15. līdz 18. septembrim grupa plāno veikt Gēteborgā mierīgu protesta akciju pret mācībām, iestājoties par Zviedrijas nepievienošanās politiku militārajām aliansēm. Tiek ziņots, ka akciju jau ir atbalstījuši ap 15 dažādu kreiso un kristiešu orientācijas politisko grupu.

Акции протеста против НАТО - Sputnik Latvija
Lietuvā aizturēti anti NATO mītiņa dalībnieki

Vietējā avīze Göteborgs posten painteresējusies mācību organizatoriem, kā viņi attiecas pret plānotajiem protestiem. "Savu uzskatu aizstāvēšanas demonstrāciju veikšana Zviedrijā ir lieliska iespēja. Tādēļ mēs veicam mācības. Tas tieši ir saistīts ar lēmumu aizsardzības nozarē, ko pieņēmis parlaments," — teica izdevumam mācību sabiedrisko attiecību pārstāvis Rikards Vismans, komentējot gaidāmās akcijas.

Ālandu salās Somijā no 8. līdz 10. septembrim aktīvisti no Krievijas un Zviedrijas sarīkoja mierīgu nometni Åland 17. kā paskaidroja nometnes dalībnieki savā mājaslapā, ap 30 miera aizstāvju no dažādām profesijām – 15 cilvēki no katras valsts – savācās kopā demilitarizētāja teritorijā, lai apmainītos mierīgos viedokļos, stiprinātu savus sakarus un veiktu savu ieguldījumu nevis militārās, bet gan miera mācībās.

Ziņu lente
0