El País: Trampam nav vajadzīgas viesuļvētru prognozes

© AP Photo/Alex BrandonПрезидент США Дональд Трамп, архивное фото
Президент США Дональд Трамп, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV cieš no dabas kataklizmām, postošās viesuļvētras atnāk uz Amerikas piekrasti cita aiz citas, taču prezidents Donalds Tramps neuzskata Dabas kataklizmu izpētes un paredzēšanas aģentūras darbu par prioritāru un piedāvā ievērojami samazināt tās finansējumu.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik. "Negaisu mednieki" šogad netiek līdzi viesuļvētrām ASV. Izmantojot speciālu aviāciju, viņi iekļūst pašā ciklonu sirdī, lai izmērītu to pārvietošanās ātrumu, atmosfēras spiedienu un mitrumu, mēģinot pēc iespējas precīzāk noteikt to trajektoriju un tiešu stihijas trieciena vietu, raksta avīze El Pais.

Viesuļvētras Irma fotouzņēmums no kosmosa - Sputnik Latvija
Postošā "Irma" tuvojas Maiami: bēgt ir par vēlu

Līdz šim viņi nav saskārušies ar dabas spēkiem, kuri būtu līdzīgi viesuļvētras "Irma" spēkam. Tās novirze par 50 kilometriem uz rietumiem vai austrumiem var kardināli izmainīt postījumu ainu.

Amerikāņu NOAA aģentūras darbs, kas nodarbojas ar atmosfēras stāvokļa evolūcijas pētniecību virs okeāniem, ir ārkārtīgi svarīgs sauszemes dienestu spēku koordinēšanai un katastrofu novēršanai. Neskatoties uz to, ASV prezidents Donalds Tramps savā budžeta projektā piedāvā samazināt šī dienesta finansējumu par 17%. Sauszemes vienības pakļaujas Vilbura Rossa vadītajam Tirdzniecības departamentam.

NOAA zinātnieki vasaras sākumā brīdināja, ka šajā sezonā viesuļvētras būs sevišķi spēcīgas. Ross apgalvo, ka viņa dienestam ir visi nepieciešami līdzekļi. Taču, zinātniskā sabiedrība pauž savas raizes sakarā ar finansējuma samazināšanu Baltajā namā.

Esošās prognozes liecina par to, ka viesuļvētras kļūs par biežāku un draudīgāku parādību.

Finansējuma samazināšana visās frontēs

Okeāna un atmosfēras pētījumu programma tiks pakļauta visbūtiskākajai 32% finansējuma samazināšanai, par 6% tiks samazināts arī Nacionāla meteoroloģijas dienesta budžets. Tāpat par 19% tiek samazināts klimatisko pētījumu budžets, tiek slēgta arktiskā dabas pētnieku komanda. Zinātnieki uzskata, ka šāda rīcība negatīvi atspoguļosies uz svarīgākajām prognozēm jūras pārvadājumiem un piekrastes zonās. Nils Dorsts no NOAA viesuļvētru pētniecības nodaļas uzsver, ka pareiza prognoze ir dzīves un nāves jautājums.

"Ja tu informēsi iedzīvotājus, ka tuvojas postoša vētra, un šī prognoze netiek attaisnota, nākamreiz tev nenoticēs." Neiedziļinoties politiskajos aspektos, zinātnieks skaidro, ka izsekot viesuļvētru ir dārgi, jo šajā procesā ir iesaistīti daudzi resursi.

Viens no šiem resursiem ir orbitālie pavadoņi, kuriem pirmajiem ir jāatklāj viesuļvētru rašanās vietas. Tramps piedāvā samazināt arī šīs aģentūras apakšvienības finansējumu.

Viesuļvētra Irma, kas atzīta par spēcīgāko Atlantijas okeānā pēdējo desmit gadu laikā, plosījās Karību jūrā. - Sputnik Latvija
Video
Pilsētas drupās un applūdinātas ielas: viesuļvētra "Irma" plosās Karību salās
Samazināšana skar 33 universitātes, kur tiek veikti meteoroloģiskie pētījumi, kā arī NOAA mācību centru, kurš piešķir stipendijas studentiem un skolotājiem-meteorologiem. Viesuļvētru brīdināšanas dienestu finansējuma samazināšana notiek katru gadu. Kompleksā tas ietekmē NOAA darba efektivitāti. No vienas puses, piespiedu personāla atlaišana ved pie problēmām maksimālās slodzes dienās. No otras puses, finansējuma trūkums ierobežo jaunu brīdināšanas sistēmu izstrādāšanu. Galīgo lēmumu šajā jautājumā būs jāpieņem Kongresam. Zinātniskā sabiedrība cer, ka tas noraidīs prezidenta iniciatīvu.

Ziņu lente
0