ASV Valsts departaments paziņoja par nevēlēšanos turpināt pretsoļu apmaiņu ar Krieviju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mēs vēlamies uzlabot mūsu attiecības, negribam šis diplomātisko darbību apmaiņas pēc principa "aci pret aci", informēja Valsts departaments.

RĪGA, 8. septembris — Sputnik. ASV cer, ka diplomātisko soļu apmaiņa beigsies, žurnālistiem paziņoja Valsts departamenta pārstāve Hetere Nauerte, vēsta RIA Novosti.

"Mēs vēlamies uzlabot mūsu attiecības, negribam šis diplomātisko darbību apmaiņas pēc principa "aci pret aci"," — teica žurnālistiem Nauerte brīfingā.

31. augustā ASV varas iestādes pieprasīja Krievijai pārtraukt diplomātisko darbību ģenerālkonsulāta ēkā Sanfrancisko, kā arī tirdzniecības pārstāvniecības ēkās Vašingtonā un Ņujorkā. Krievu diplomāti izpildīja šo prasību līdz 2. septembrim. Šīs Vašingtonas darbības Maskavā nosauca par reideru uzbrukumu Krievijas diplomātiskām īpašumam.

Krievijas diplomātiskā īpašuma "apstaigāšana"

Valsts departaments uzskata, ka Krievijas diplomātiskā īpašuma "apstaigāšana" notikusi jau pēc tā aizvēršanas un bija likumīga, RIA Novosti paziņoja Valsts departamenta pārstāvis.

Генеральное консульство России в Сан-Франциско - Sputnik Latvija
Krievijas konsulārās iestādes ASV negrasās samazināt pakalpojumu apjomu

"Apsūdzības no Krievijas valdības puses par to, ka ASV amatpersonas uzlauza durvis un FIB pārmeklēja minētos īpašumus vai telpas, — nav patiesas. Nedēļas nogalē Krievijas vēstniecības darbinieki aicināti pievienoties Valsts departamenta amatpersonām, un apstaigāt trīs ēkas Sanfrancisko, Ņujorkā un Vašingtonā, ko ASV pieprasīja aizvērt. Telpas tika apstaigātas, kad šīs ēkas jau netika uzskatītas par vēstniecības vai konsulāta telpām. Šīs inspekcijas tika veiktas, lai nodrošinātu ēku drošību un aizsardzību, un apstiprinātu, ka Krievijas valdība atbrīvojusi telpas. Šajās darbībās ASV pilnībā ievēro Vīnes konvenciju,  ASV likumus un divpusējās vienošanās, kā arī savās prasībās Krievijai slēgt savas diplomātiskās un konsulāta telpas," — teica Valsts departamenta pārstāvis.

Izdarīts "bezkaunīgā manierē"

Vašingtonai bija tiesības samazināt Krievijas diplomātisko iestāžu skaitu ASV, bet tas tika izdarīts bezkaunīgā manierē, otrdien paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Tas, ka amerikāņi ir samazinājusi mūsu diplomātisko iestāžu skaitu, ir viņu tiesības. Cita lieta, ka tas tika darīts tādā bezkaunīgā manierē. Tas nedara godu mūsu amerikāņu partneriem," — teica Putins preses konferencē pēc BRICS samita.

Krievija ir gatava vērsties tiesā

Krievijas Ārlietu ministrijas vadītājs Sergejs Lavrovs telefonsarunā ar ASV Valsts sekretāru Reksu Tilersonu nosauca Krievijas diplomātiskā īpašuma sagrābšanu par starptautisko tiesību normu pārkāpumu no ASV puses. Šajā sakarā Maskava ir gatava vērsties tiesā, teikts paziņojumā Krievijas ĀM vietnē.    

Ziņu lente
0