Merkele un Junkers draud Polijai ar nepatikšanām

© Sputnik / Philip Klimashevsky / Pāriet pie mediju bankasФлаг Польши
Флаг Польши - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas valdības nesenos soļus asi kritizē Eiropas Savienība. Īpašus draudus rada Polijas Konsitucionālās tiesas noteikumu grozījumi un valsts tiesu reforma.

RĪGA, 1. septembris — Sputnik. Vācijas kanclere Angela Merkele paziņojusi, ka tiesību virsvadības principa ievērošana Polijā ir pamats, uz kā balstās sadarbība ES ietvaros, un Brisele neklusēs, ja šis princips tiks pārkāpts, vēsta Sputnik Igaunija. Merkeles skarbos izteikumus intervijā aģentūrai Sputnik Polska komentēja bijusī EP deputāti Joanna Senišina.

Vācijas karogs - Sputnik Latvija
Vācija atbildēja Polijai ar stingru atteikumu sakarā ar reparāciju prasību

Vācijas kanclere Angela Merkele un Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers tiekoties apsprieda Polijas jautājumu. Līdz šim Junkers bija noskaņots skarbi, bet Merkele centās mīkstināt ES viedokli jautājumā par Beātes Šidlo valdību, ko, domājams, veicināja abu dāmu tikšanās. Taču šoreiz Merkele izteicās asi: mēs nevaram turēt mēli aiz zobiem, jo runa ir par fundamentālām lietām.

Opozīcija Polijā uzskata, ka šī tikšanās dos "zaļo gaismu" ES soda pasākumiem pret valsti un tās valdību: pašlaik Varšava ir vientuļa PiS (politiskā partija "Tiesības un taisnība" – red.) valdības kļūdu rezultātā un izolēta savas vainas dēļ.

Par šo situāciju Sputnik izjautāja Joannu Senišinu, bijušo EP deputāti un partijas SLD ("Kreiso demokrātu savienība") locekli.

— Presē, televīzijā un internetā politiķi diskutē par Angelas Merkeles skarbo izteikumu preses konferencē Berlīnē par tiesisko normu ievērošanu Polijā. "Mēs to uzskatām par nopietnu jautājumu,…nevaram turēt mēli aiz zobiem un neko neteikt, lai būtu klusums un miers. Šeit runa ir par ES sadarbības pamatiem," – teica Vācijas kanclere.

— Mēs esam Eiropas sabiedrības daļa, un nav nekāds brīnums, ka visas ES dalībvalstis vēlas, lai citās valstīs tiktu ievērots likums, gan nacionālās, gan ES tiesiskās normas. Par šo jautājumu izteikušās dažādas valstis, tostarp arī Slovēnija un Zviedrija. Diemžēl Polija ignorē ES tiesiskās normas un pārāk zemu vērtē Venēcijas komisijas piedāvājumu, ignorē tiesas lēmumu, kas paredzēja Belovežas gāršas izciršanas aizliegumu. Mani nepārsteidz tas, ka dažādu dalībvalstu pārstāvji pauž bažas šajā jautājumā.

— Tā taču nav pirmā reize, kad Eiropas līderi kritizē Poliju. Iepriekš skarbi izteicās Francijas prezidents Emanuels Makrons. Vai patiešām taisnība publicistam no avīzes "Rzeczpospolitа", kurš norāda, ka Polija no jauna paliek viena pati Eiropā?

— Viņam ir taisnība, Polija pašlaik patiešām ir palikusi viena "Tiesību un taisnības" valdības un premjerministres Beātes Šidlo pieļauto kļūdu dēļ. Reiz poļi sapņoja nokļūt Eiropas sabiedrībā, taču tagad "Tiesību un taisnības" valdība apšauba pat mūsu dalību ES, neievēro Eiropas tiesiskās normas, neuzklausa ES ieteikumus. Paši vien esam vainīgi. Vai nu pašreizējā valdība sāks darboties racionāli, vai arī visu labos jau nākamā valdība.

— Eiropas Komisija noraidīja Polijas viedokli, kas nosaka: EK nav tiesību iejaukties Polijas tiesu sistēmā.

— Tā ir normāla ES atbilde. Lai arī katrai valstij ir pašai sava tiesu sistēma, tomēr lēmumi, kas tiek pieņemti katrā ES valstī, ir obligāti arī citās valstīs. Tas ir saprotams, ka EK dara raizes Polijas tiesu sistēmā notiekošais, jo ģenerālprokurors ir nomainījis tiesu priekšsēdētājus pret saviem cilvēkiem. EK viedoklis mani nepārsteidz. PiS pastāvīgi žvadzina ieročus un apgalvo, ka tā ir mūsu iekšējā lieta, kurā neviens nedrīkst iejaukties. Taču, ja jūs esat kādas organizācijas loceklis, skaidrs, ka daži lēmumi tiek pieņemti arī šajā organizācijā. Galu galā, aptuveni 70% Polijai saistošo likumu tiek pieņemti ES.

Polijas karogs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Polija – Vācijai: mēs izglābām jūs no krieviem. Maksājiet

Vairākās jomās ES nav kompetenta. Piemēram, veselības aprūpe. Mēs redzam, kas notiek ar mūsu veselības aprūpi. Tagad tiks slēgtas ļoti labas slimnīcas, jo tās ir privātas un nav iekļautas valsts medicīnas iestāžu tīklā. ES neiejaucas šajā procesā, jo tā nav Eiropas Savienības iestāžu kompetence. Taču skaidrs, ka ES jāieņem noteikta pozīcija jautājumos, kas uz to attiecas. Ļoti labi, ka tā notiek, jo tādējādi viņi cenšas vest pie prāta Polijas valdību un likt tai atjēgties.

Atgādināsim, ka pēdējā laikā Polijas valdības soļus asi kritizē Eiropas Savienība. Īpašu klupšanas akmeni radījuši Polijas Konstitucionālās tiesas noteikumu grozījumi un valsts tiesu reforma. Gada laikā EK nosūtījusi Varšavai trīs rekomendācijas, informējot, ka īstenotie grozījumi likumos ļaus politiskajai varai kontrolēt tiesu varu valstī.

Jūlija beigās ES uzsāka procedūru ar mērķi novērst ES tiesisko normu pārkāpumus, kad Polijas oficiālajā ziņotājā tika publicēts likums par vispārējo tiesu darbību. Šī procedūra var novest pie vēršanās ES tiesā, ja Varšava nemainīs savu viedokli. Vēl vairāk, EK piedraudēja Polijai iniciēt Eiropas Savienības līguma 7. pantā paredzēto procedūru, kuras rezultātā Polija var zaudēt balsi ES Padome, ja Padome konstatēs Eiropas Savienības "vērtību nopietna pārkāpuma riska pastāvēšanu".

Ziņu lente
0