Skotiju un Velsu neapmierina Lielbritānijas no ES izstāšanas noteikumi

© Sputnik / Игорь Михалев / Pāriet pie mediju bankasSkotija
Skotija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Likumprojekts par ES likumu atcelšanu, kas tika iesniegts Lielbritānijas parlamentā 13. jūlijā, dēvē par vissvarīgāko valsts likumprojektu pēdējo gadu desmitu laikā.

RĪGA, 23. augusts — Sputnik. Skotijas un Velsas valdības nepiekrīt tā sauktā Lielā bila par ES likumu atcelšanu (Great Repeal Bill) saturam, ko sagatavojusi britu valdība, un plāno izstrādāt savus grozījumus dokumentam, vēsta RIA Novosti.

Atbilstošo kopīgo lēmumu pieņēmuši Skotijas pirmais ministrs Nikola Sterdžens un Velsas valdības vadītājs Karvins Džounss. Pēc viņu domām esošais dokuments neiekļauj viņu iepriekš izteiktos priekšlikumus un intereses, kā arī noved pie lēmumu pieņemšanas centralizācijas Vestminsterā.

"Šīs izmaiņas tiks aicinātas aizsargāt tiesības un pienākumus un sniegt efektīvas tiesības izstāšanas no ES tiesiskās darbības nodrošināšanai," — teikts Skotijas valdības paziņojumā.

13. jūlijā parlamentā iesniegtais "Lielais likumprojekts par atcelšanu" — to arī dēvē par ES likumu atcelšanu — ir vissvarīgākais valstī pēdējo gadu desmitu laikā. Great Repeal Bill pasludina ES likumu darbības beigas Apvienotajā Karalistē un likuma 1972. gada "Par Eiropas kopienu" Lielbritānijas teritorijā, kurš iedarbinājis ES likumdošanu. Paredzams, ka Lielbritānijas parlaments sāks izskatīt Great Repeal Bill 7. septembrī pēc tam, kad parlamentāriešiem beigsies brīvdienas.

Города мира. Лондон - Sputnik Latvija
Politika
Mediji: Lielbritānija vēlas "caurspīdīgu" robežu ar Īriju pēc Brexit

Saskaņā ar Lielbritānijas parlamenta apakšnama bibliotēkas datiem pašlaik Lielbritānijā darbojas 19 tūkstoši ES likumdošanas normu. Valdības locekļi un vēlāk parlamentārieši pārskatīs simtiem un pat tūkstošiem Eiropas likumu un noteiks, kurus ir vērts pārtaisīt par nacionāliem, kuri jāatceļ un kuri jāizstrādā.

Lielbritānija iestājās Eiropas Savienībā 1973. gadā kopā ar Dāniju un Īriju. 2016. gada 23. jūnija referendumā gandrīz 52% Lielbritānijas pilsoņu pieņēma lēmumu pamest ES. Oficiālais izstāšanās process tika iniciēts 29. martā, kad Londona nosūtīja Eiropas Padomes priekšsēdētājam Donaldam Tuskam vēstuli ar atbilstošu paziņojumu. Saskaņā ar Lisabonas līguma 50. pantu, Lielbritānija izstāsies no ES 2019. gada 29. martā — divus gadus pēc Brexit iniciācijas. 

Ziņu lente
0