Iepirkšanās internetā: kā nekļūt par krāpnieku upuri

© pixabay.comБанковская карта
Банковская карта - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiešsaistes tirdzniecības nozares uzņēmējs Andrejs Tukins pastāstīja Sputnik lasītājiem, kā veikt drošus pirkumus internetā, lai nekļūstu par krāpnieku upuriem.

RĪGA, 19. augusts – Sputnik, Angelīna Mandrika. Ar katru dienu pieaug cilvēku skaits, kuri veic pirkumus internetā – tas ir ērtāk, lētāk, taupa laiku un visbiežāk interneta veikalos var atrast to, kā nav tirdzniecības centros.

Kolekcijas monētas - Sputnik Latvija
Latvijas Banka atvērusi interneta veikalu numismātiem

Taču, veicot iepirkumus tiešsaistē, var viegli kļūt par krāpnieku upuri, kuri vēlas piesavināt jūsu finanses. Šādu gadījumu jau bijis daudz. Par ļaunprāšu "trofeju" var kļūt jūsu bankas kartes numurs, paroles vai arī cita jūsu personīga informācija. Lai neiekļūtu nepatīkamā situācijā, nepieciešams zināt dažus drošības noteikumus, veicot pirkumus pasaules tīmekļa plašumos.

Kā pastāstīja Sputnik Igaunija tiešsaistes tirdzniecības nozares uzņēmējs Andrejs Tukins, atrodot jebkādu preci interneta veikalā ar izdevīgu cenu, nepieciešams noskaidrot šīs lietas cenu arī pie konkurentiem. Pēc viņa vārdiem, ja cenas ievērojami atšķiras, derētu aizdomāties par tik zemas cenas iemesliem jūsu izvēlētajā mājaslapā. Pārāk izdevīgs piedāvājums varētu kalpot par mānekli lētticīgam cilvēkam.

"Pirms pirkuma apstiprināšanas pārliecinieties par to, ka veikala interneta lapā ir kontaktu informācija. Jūs mēģina apkrāpt, ja mājaslapā nav telefona numura, bet sakari tika uzturēti tikai ar e-pasta vai speciālas elektroniskas formas starpniecību," — atzīmēja Tukins.

Rūpīgi pārbaudiet informāciju

Interneta veikala oficiālajā mājaslapā ir jābūt juridiskajai adresei, telefona numuram un uzņēmuma reģistrācijas datiem. Pirms pirkuma apstiprināšanas pārbaudiet, vai veikalam ir sava noliktava vai arī tas ir "vitrīna" citām vairumtirdzniecības noliktavām, atzīmēja speciālists.

Bankas kartes uz klaviatūras. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vispopulārākā interneta pirkumu vietne latviešu vidū – AliExpress

Reāli pastāvoša interneta veikala mājaslapā vienmēr var atrast informāciju par preces piegādes termiņiem, par tās atgriešanas un nomaiņas iespējām, kā arī par garantijas darbības nosacījumiem. Kā atzīmēja Andrejs Tukins, viņš nepirktu preci ar ļoti ilgu piegādes termiņu, ja interneta veikalam nav savas lapas sociālajos tīklos un par to netiek minēts internetā, kā arī tad, ja nekur nav iepriekšējo pircēju atsauksmju.

Bankas arī rūpējas par savu klientu drošību – dažās no tām, lai kaut ko apmaksātu internetā, nepieciešams aktivizēt funkciju "Iepirkšanās internetā". Veicot apmaksu internetā, jūs būsiet novirzīts un bankas oficiālo lapu, kur jums būs nepieciešams apstiprināt savu personību ar paroles palīdzību, un tikai pēc tam jūs varēsiet apmaksāt preci. Ja jūs neveicat iepirkumus internetā, tad šo funkciju labāk atslēgt, un tad ar jūsu bankas karti neviens nevarēs neko iegādāties internetā.

Ziņu lente
0