Grieķija vēlas aizsargāt savu jogurtu Eiropas tirgū

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasМолочный завод
Молочный завод - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iespējams, drīz vārdi "grieķu jogurts" būs lasāmi tikai uz Grieķijā ražotās preces, bet citus produktus sauks par "jogurtu grieķu gaumē".

RĪGA, 10. augusts – Sputnik. Grieķijas Lauksaimniecības ministrija vēlas pasargāt populārā vietējā produkta – grieķu jogurta – nosaukumu, raksta Euractiv.

Patlaban nosaukums "grieķu jogurts" nav aizsargājama preces izcelsmes vieta, taču uz to attiecas ES kopējie noteikumi par pārtikas produkta informācijas sniegšanu patērētājam.

Ģeogrāfisko norāžu aizsardzības sistēmā un ES tradicionālo īpatnību garantijā ir trīs aizsardzības pakāpes: aizsargātas cilmes nosaukums (PDO), aizsargātā ģeogrāfiskā norāde (PGI) un tradicionalitātes garantija (TSG).

Piemēram, Latvijas pelēkie zirņi tiek aizsargāti kā PDO, Carnikavas nēģi – kā PGI, bet Jāņu siers – kā TSG. Itālija, Francija, Spānija, Portugāle un Grieķija ir galvenie pēc šīs sistēmas aizsargāto preču ražotāji, uz tām pienākas 70% no visiem reģistrētajiem produktiem.

Pēc Grieķijas Zemkopības asociācijas lūguma valsts Lauksaimniecības ministrija ir izveidojusi darba grupu, kas sagatavos pieteikumu preces "grieķu jogurts" PGI un PDO reģistrācijai.

Dzērvene. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Putins pārmet uzņēmējiem Baltijas dzērveņu importu

Pērn Grieķija un Čehija sastrīdējās par vārdu "grieķu" un "grieķu gaumē" lietošanu. Grieķija, kas jau ir vīlusies par to, ka tirdzniecības līgums starp ES un Kanādu (CETA) neaizsargā tradicionālo grieķu fetas sieru, asi reaģēja uz preces "grieķu jogurts" ražošanu citā ES valsti.

2016. gada jūlijā Eiropas Komisijas pārstāvis pastāstījis Euractiv vietnei, ka prece "grieķu jogurts" nav aizsargāta kā PGI, tomēr ES noteikumi pieprasa, lai etiķete nemaldinātu uztura produktu patērētāju par preces īpašībām, ieskaitot to izcelsmi.

Eiropas Savienības Veselības un pārtikas drošības komisārs Vitēnis Andrukaitis apstiprināja, ka nosaukuma "grieķu jogurts" izmantošana precēm, saražotām ārpus Grieķijas, maldinās patērētājus un radīs negodīgu konkurenci ES tirgū. Turklāt pēc komisāra domām, ir pieļaujams tāds nosaukums kā "jogurts grieķu gaumē", jo tas nozīmē, ka produkts izgatavots pēc īpašas metodes un tam piemīt blīva krēmveida tekstūra.

Ziņu lente
0