The New York Times: Mančestrā tiks uzstādīta Engelsa statuja no Ukrainas

© Foto : facebook / Yorkshire CommunistsПамятник Энгельсу перевезут в Манчестер
Памятник Энгельсу перевезут в Манчестер - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piemineklis komunisma pamatlicējam Frīdriham Engelsam Ukrainā tika nojaukts, taču atradis jaunas mājas Mančestras pilsētā Lielbritānijā.

RĪGA, 8. augusts – Sputnik. Frīdriham Engelsam veltītie pieminekļi tiek demontēti visā pēcpadomju teritorijā, taču viens no tiem tagad uzstādīts Mančestrā, raksta The New York Times.

Mančestrā, kur XIX gs. 40. gados pētīja strādnieku klases dzīves apstākļus, Engelss atgriezās, pateicoties angļu māksliniekam Filam Kolinsam. Aptuveni pirms desmit gadiem Kolinss sāka rūpnieciskās revolūcijas un sociālisma vēstures pētījumus Mančesterā un ieraudzīja vietējās mērijas darbinieka ierosinājumu – nogādāt pilsētā Engelsa pieminekli no Ukrainas.

Lielākā daļa padomju ēras pieminekļu bija gāzti no pjedestāliem un iznīcināti pēc 1989. gada, turklāt Engelss nebija tik populārs kā visuresošais Ļeņins, tāpēc nebija nemaz tik viegli sameklēt pieminekli. Kolinss aptuveni gadu braukāja pa Austrumeiropu, līdz beidzot sameklēja to Malaja Pereščepina ciemā Ukrainas austrumos.

3,5 metrus augstais piemineklis bija sagriezts uz pusēm un izmests, taču 15. maijā Kolinss iekrāva abas pieminekļa daļas kravas mašīnā un devās uz Mančestras pusi. Pa ceļam tas apstājās Engelsa dzimtajā pilsētā Bārmenē Vācijas ziemeļrietumos.

"Projektu Engelss" (pieminekļa ceļojums tika uzņemts video) finansēja Mančesteras pilsētas padome, un tas kļuva par Starptautiskā mākslas festivāla noslēdzošo notikumu. Pilsētnieku saucienu pavadībā piemineklis tika uzstādīts pie mākslinieciskā teātra HOME.

 

Ceremonija notika 1917. gada revolūcijas 100 gadu jubilejas gadā, ko iedvesmoja Marksa un Engelsa "Komunistiskā manifesta" idejas, un tā pamatā savukārt bija Engelsa darbs "Strādnieku klases stāvoklis Anglijā".

Mančestra joprojām glāba Engelsa piemiņu. Salfordas universitātē netālu no Engelsa darba vietas uzstādīts piemineklis – Engelsa galva, pa kura bārdu iespējams uzrāpties augšā.

Pilsētā joprojām ir dzīvs sociālisma gars.

Grūti ir atrast tos, kas iebilstu pret pieminekli. Uz jautājumu par to, vai būtu vērts slavināt cilvēku, kura dzīve saistīta ar politiskajiem režīmiem, kas izpostījuši miljoniem dzīvju, vietējie atbildēja, ka viņi nevis slavē Engelsu, bet gan izpauž savu cieņu pret pagātni.

Tikai 70 gadus veca sieviete apšaubīja nepieciešamību uzstādīt Mančestrā Engelsa pieminekli. Viņa atsauca atmiņā citu pazīstamu personu, kurš reiz trīs gadus nostrādāja vietējā avīzē.

"Kāpēc gan neuzstādīt Džordža Orvela pieminekli?" – viņa pavaicāja.

Ziņu lente
0