Politika

Analītika kā noziegums: kolēģi par Ukrainā arestēto žurnālistu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par iemeslu Vasīlija Muravicka arestam kļuva UDD aizdomas valsts nodevībā – ekspertīzes rezultātā specdienests uzzināja, ka žurnālista teksti it kā "satur aicinājumus nacionālā naida kurināšanai valstī, starp Ukrainu un draudzīgajām kaimiņvalstīm".

RĪGA, 4.augusts — Sputnik. Žitomiras tiesa uz diviem mēnešiem apcietinājusi ukraiņu žurnālistu Vasīliju Muravicki, kuru apsūdz valsts nodevībā. Muravicka kolēģi apšauba viņam izvirzīto apsūdzību adekvātumu.

Paaugstinātā interese

Muravickis sen atrodas drošības spēku redzeslokā, pastāstīja RIA Novosti Marina, arestētā darba kolēģe no "Žurnal Žitomira".

Ukrainas Drošības dienesta vadītāja bijušais padomnieks Markijans Lubkivskis - Sputnik Latvija
Kijeva uzskata, ka Polijas ĀM paziņojumi kaitē valstu attiecībām

"Tie nav pirmie draudi Muravickim no varas iestāžu puses. Tiesībsargājošās iestādes demonstrēja viņam savu paaugstināto interesi arī agrāk, gan 2014., gan 2015.gadā. Cik man ir zināms, UDD sen zina, kur dzīvo Muravickis, un jau ne pirmo reizi nāk pie viņa ar savu kratīšanu. Vasja labi zināja, ka varas iestādēm par viņu ir paaugstināta interese, un kaut kāda iemesla dēļ nolēma, ka par viņu pārstājuši interesēties, " pastāstīja Marina.

Viņa piebilda, ka Žitomirā "principā nav opozīcijas preses, tādēļ Vasīlijs bijis viegli pamanāms".

Dienesta tieksmes kaislē

Daži Žitomiras žurnālisti brīnās, kādēļ Muravicka aizturēšana notika tieši tagad, ja darbības, kurās viņš tiek vainots, pastrādātas divas-trīs gadus atpakaļ.

"Visticamāk, tā ir kāda dienesta tieksmes kaisle, jo pēdējo Vasīlija publikāciju vidū nav bijis tādu, kuras spiestu UDD sākt par viņu vairāk interesēties, nekā tas parasti bijis. Kaut gan, drīz gaidāma Neatkarības diena, kādam taču vajag paziņot par to, ka aizturēts "bīstams noziedznieks", kurš turklāt strādājis arī Kremļa labā, " saka žurnālista kolēģe.

Muravicka biedrs žurnālists Sergejs Forests, savukārt, uzskata, ka lieta tika uzsākta, jo kādam ar viņu varēja būt personīga lietas kārtojamas. "Kāds no biznesa ļaudīm, par kuriem viņš bieži rakstīja, varēja paziņot kur pienākas un tādā veidā atriebties žurnālistam, " teica viņš.

Krieviski noskaņota pozīcija

Muravicka ukraiņu kolēģu vidū ir tādi, kuri piekrīt varas iestādēm, ka viņam ir jāatbild par saviem uzskatiem.

Вирус - вымогатель Петя (Petya) - Sputnik Latvija
UDD vaino Krievijas specdienestus par saistību ar Petya vīrusa uzbrukumu

"Muravickim vienmēr ir bijusi krieviski noskaņota pozīcija, viņš neuztvēra ukraiņu valodu un Ukrainas neatkarību, uzskatot to par impērijas daļu, savukārt valodu par Tarasa Ševčenko izdomātu. Tāpat, vienmēr atbalstot Padomju Savienību, viņš kritizēja notikumus Maidanā, " pastāstīja slavens Žitomiras žurnālists un televīzijas raidījumu vadītājs Nazarijs Tomčuks.

"Kad sākās notikumi Krimā un Ukrainas austrumos, viņš regulāri savās Facebook publikācijās propagandēja dumpiniekus. Cik man zināms, daudzi vairākkārt griezušies UDD Žitomirā. Cilvēki nevarēja saprast, kā cilvēks vienlaikus sadarbojoties ar agresoru spēj mierīgi staigāt pa pilsētu, " saka Tomčuks.

Neizslēdzot, ka Muravicka lietai varētu būt politiskas saknes, televīzijas raidījumu vadītājs pārliecināts, ka tā beigsies ar reālu sodu.

Analītika kā noziegums

Muravicka kolēģe Marina uzskata, ka Žitomiras žurnālistam diez vai draud reāls cietumsods, "visdrīzāk, visu nobremzēs, kā tas bija Igora Gužvoja gadījumā".

"Kad lieta nonāks līdz tiesas lēmumam, nāksies stādīt priekšā rakstus. Izrādīsies, ka Ukrainas politiski-ekonomiskās situācijas analītiskais vērtējums nevelk uz Dzimtenes nodevību. Tā taču pie atbildības var saukt pusi interneta blogeru, " atzīmēja viņa.    

Ziņu lente
0