Jurists: Saakašvili varētu atgriezties Ukrainā

© Sputnik / StringerГубернатор Одесской области Михаил Саакашвили выступает на съезде партии Петра Порошенко "Солидарность"
Губернатор Одесской области Михаил Саакашвили выступает на съезде партии Петра Порошенко Солидарность - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas Migrācijas dienests 26. jūlijā informēja, ka valsts prezidents atņēmis Saakašvili Ukrainas pilsonību. Kā paziņoja Ukrainas prezidenta administrācija, Saakašvili tika atņemta pilsonība, jo viņš sniedzot nepatiesus datus tās saņemšanas brīdī

RĪGA, 3. augusts – Sputnik. Bijušajam Gruzijas prezidentam un bijušajam Ukrainas Odesas apgabala gubernatoram Mihailam Saakašvili, kuram tika atņemta abu šo valstu pilsonība, kā apatrīdam (cilvēks bez pilsonības – red.) ir dažas tiesības, tostarp, ja viņš vēlas, viņš var atgriezties Ukrainā, uzskata Krievijas Starptautisko tiesību asociācijas prezidents Anatolijs Kapustins.

"Nevajag domāt, ka apatrīds ir cilvēks, kurš dzīvo bezgaisa telpā, nedrīkst iziet, nedrīkst apmesties kādā valstī. Nē. Tādām personām tiek noformēts statuss tās valsts teritorijā, kur tās atrodas dotajā brīdī," — teica RIA Novosti eksperts.

Viņš paskaidroja, ka, atņemot pilsonību, cilvēkam tiek izsniegta izziņa par to, ka viņam nav pilsonības. Uz šīs izziņas pamata viņš ir tiesīgs noformēt apatrīda personas apstiprinošus dokumentus, kuri saskaņā ar starptautiskajām konvencijām paredz dažādu tiesību sniegšanu šai personai.

Gruzijas bijušais prezidents Mihails Saakašvili - Sputnik Latvija
Saakašvili piedraudējis gāzt Porošenko no Ukrainas prezidenta amata

Tostarp apatrīdam ir tiesība apmesties atrašanās valstī, iekārtoties darbā, saņemt medicīnisko palīdzību. Turklāt apatrīdam ir tiesības pārvietoties, gan uzturēšanās valstī, gan ārpus tās robežām.

"Tātad teorētiski, ja viņš vēlēsies, Saakašvili, ja viņam ir šādi dokumenti, var nopirkt lidmašīnas biļeti un aizlidot uz citu valsti, teiksim, uz to pašu Ukrainu," — teica jurists. Pēc viņa vārdiem, "lai neielaistu Saakašvili Ukrainā, ir nepieciešams speciāls administratīvs akts", tādēļ teorētiski viņš drīkst iebraukt šajā valstī. Taču, ja Ukrainai un Gruzijai, kur pret Saakašvili ir uzsāktas vairākas krimināllietas, ir vienošanās par izdošanu, tad Ukraina var izdot Saakašvili, paziņoja Kapustins.

"Principā viņš (Saakašvili) var griezties pie ASV ar lūgumu par amerikāņu pilsonības saņemšanu, naturalizēties, tas tiek atbalstīts. Šādas tiesības viņam arī ir (kā apatrīdam)," — teica eksperts.

Ziņu lente
0