Tramps parakstīja sankciju likumprojektu pret Krieviju

© REUTERS/Jim BourgПрезидент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pats ASV prezidents tomēr atzīmēja, ka viņa parakstītais likums pārkāpj valsts vadītāja ekskluzīvās pilnvaras, tāpat jaunajam likumprojektam var būt nevēlamas sekas amerikāņu biznesam, Vašingtonas draugiem un sabiedrotajiem.

RĪGA, 3. augusts – Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps parakstīja jauno sankciju likumprojektu pret Krieviju, Irānu un Ziemeļkoreju, vēsta aģentūra Bloomberg ar atsauci uz Baltā nama pārstāvi.

Dokuments ievieš korekcijas dziļūdeņu un arktisko šelfu projektu lokā, kā arī naftas un gāzes projektos ar grūti iegūstamajiem krājumiem, kuriem aizliegts piegādāt aprīkojumu un tehnoloģijas.

Viļņas panorāma. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuvas kompānijas tiek turētas aizdomās par Krievijai adresēto sankciju pārkāpumu

Ja iepriekš runa bija par visiem šāda veida projektiem Krievijas teritorijā ar sankciju sarakstā esošajā fiziskajām un juridiskajām personām, tad tagad sankcijas attiecas tikai uz jauniem projektiem, taču bez ģeogrāfiskās noteikšanas. Ierobežojumu varā nonāk visi jauni projekti, kuros Krievijas sankciju varā esošajām kompānijām pieder 33% un vairāk.

Iepriekš 98 no 100 senatoriem atbalstīja jauno ierobežojumu paketi, līdz tam 419 no 422 pārstāvju palātas pārstāvji nobalsoja "par" likumprojektu. ES jau paziņojusi par iespējamo atbildi ASV ierobežojošajiem pasākumiem pret Krieviju.

Federācijas Padomes Starptautiskās komitejas vadītājs Konstantins Kosačovs uzskata, ka līdz ar likumprojekta pieņemšanu ASV nodemonstrēja savu realitātes uztveres zudumu un tām vairs nav tiesību uz "ekskluzīvo" lomu globālajā līderpozīcijā.

"Līdz ar šī likuma pieņemšanu ASV nodemonstrēja adekvātas mūsdienu reāliju uztveres zudumu un, līdz ar to, zaudē jebkādas tiesības pretendēt uz "ekskluzīvo" lomu globālajā līderpozīcijā," — uzrakstīja viņš savā Facebook lapā.

Pats ASV prezidents tomēr atzīmēja, ka viņa parakstītais likums pārkāpj valsts vadītāja ekskluzīvās pilnvaras, stāsta RIA Novosti. Kongresa prasības mainīt sankciju likumus un kontrolēt prezidenta rīcību ir pretrunā ar ASV Augstākās tiesas lēmumiem, piebilda viņš. Tāpat jaunajam likumprojektam var būt nevēlamas sekas amerikāņu biznesam, Vašingtonas draugiem un sabiedrotajiem.

Maskava jau ir atbildējusi uz jaunajām sankcijām: no Krievijas tiks izsūtīti 755 amerikāņu diplomāti, turklāt no 1. augusta ASV vēstniecība zaudē tiesības izmantot vasarnīcu, kas atrodas Serebranij Borā un noliktavas Dorožnij ielā Maskavā.

Ziņu lente
0