Somijā vecāki sākuši biežāk "nolaupīt" bērnus

© Foto : pixabay / tolmachoДети
Дети - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau vairāk nekā desmit gadus Somijā bērnu nolaupīšana tiek uzskatīta par kriminālnoziegumu, tāpēc bērna izbraukšana kopā ar vienu no vecākiem uz citu valsti tiek uzskatīta par nolaupīšanu, un šādu gadījumu skaits pieaug.

RĪGA, 31. jūlijs — Sputnik. Somijā pērn pieaudzis bērnu nolaupīšānas gadījumu skaits, un parasti par "nolaupītāju" visbiežāk kļūst viens no bērna vecākiem, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu Yle.

Pāvels Astahovs - Sputnik Latvija
Pāvels Astahovs: sabiedrības iniciatīvas – nākotnē gaidāmo ierobežojumu izmēģinājumi

Tā kā bērnu nolaupīšana Somijā tiek uzskatīta par kriminālnoziegumu kopš 2006. gada, parādījies arī termins "bērnu nolaupīšana no vecāku puses". 

Kļuvis zināms, ka Somijā laikā no 2007. līdz 2016. gadam ar bērnu "nolaupīšanu" ik gadus vidēji saskaras 29 ģimenes, un tas nozīmē, ka līdz 16 gadus vecs bērns bez aizbildņa ziņas tiek aizvests uz citu valsts vai netiek atvests pie viena no vecākiem pēc tikšanās ar citiem radiniekiem.

Parasti viens no galvenajiem "nolaupīšanas" iemesliem ir vecāka vēlme atgriezties dzimtenē, liecina informācija.

Organizācijas "Nolaupītie bērni" izpilddirektors Tarji Raisanens pastāstīja, ka bērnu nolaupīšanas gadījumu palielināšanās, iespējams, saistīta ar globalizācijas ietekmi Somijā. Tāpat būtiska loma šajā jautājumā dažkārt ir reliģiskajām jūtām un audzināšanas kultūrai.

Пенсионер в парке - Sputnik Latvija
Viedoklis
Bīstamāk nekā Putins

Tā kā bērnu nolaupīšana Somijā tiek sodīta, parādījušies arī efektīvas preventīvās iejaukšanās metodes, kas ļauj daudziem vecākiem iepriekš rast izeju no konfliktsituācijas, precīzi apzinoties savu atbildību.

Iepriekš vēstīts, ka Baltijas valstīs pēdējā laikā sekmīgi adaptēts ar juvenālo justīciju saistītais rietumvalstu modelis, piemēram, izveidotas iestādes, kuru "specialitāte" ir bērnu atņemšana vecākiem.

Pēc advokāta Jāņa Jukšas domām, riska grupā bieži nokļūst uz Eiropu pārbraukušie citu valstu pilsoņi, kurās cieņā ir tradicionālās vērtības. Viņi bieži vien nokļūst tamlīdzīgu iestāžu uzmanības centrā.

Ziņu lente
0