CBC: Krievijas propaganda var kaitēt Kanādas misijai Latvijā

CC BY 2.0 / U.S. Army Alaska (USARAK) / Kanādas karavīri. Foto no arhīva
Kanādas karavīri. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šim nolūkam nepieciešams tikai publicēt provokatīvu informāciju – memus, nepatiesas ziņas, "datu noplūdes" galēji labēji vai kreisi noskaņotās grupās sociālajos tīklos. Tālāk tās izplatīs paši lasītāji.

RĪGA, 16. jūlijs — Sputnik. Par to, vai Krievija tuvākajā laikā iesaistīsies kādā reālā karā, ir jāšaubās, tau tā centīsies izmantot visus līdzekļus informācijas karā, raksta CBC News.

Pēc kanādiešu žurnālistu domām, Maskavas mērķis ir mazināt atbalstu, ko sabiedrība sniedz Kanādas komandētajam NATO bataljonam Latvijā.

Daudzi ir dzirdējuši par nepatiesām ziņām, troļļošanu tīmeklī un datu noplūdi, taču tā ir tikai aisberga virstone. Patiesais spēks informācijas karā ir tā saucamajai kolektīvajai propagandai, kurā ziņas sāk izplatīt cilvēki, kam par to nav ne mazāko aizdomu.

Karavīrs mācībās - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ieteikums latvietēm: labi padomā, pirms teikt "nē" NATO zaldātam

Šajā gadījumā veidosies ne tikai kanādiešu nelabvēlīgā attieksme pret Latviju, — sāksies mēģinājumi anulēt NATO bataljona misijas leģitimitāti mājās, Kanādā.

Propagandisti var piekļūt informācijai par mērķauditoriju, pateicoties atklātā piekļuvē esošajiem datiem par aktivitāti internetā. Kanādā interneta lietotāju skaits ir liels, tāpēc nebūs grūti savākt datus par populārām vietnēm, pirkumiem internetā, aktivitāti Facebook tīklā, ziņu avotiem un draugiem sociālajos tīklos. Šo informāciju iespējams iegūt ar sīkdatņu un provaideru palīdzību.

Datus iespējams izmantit provokatīvu ziņu — memu, nepatiesu ziņu, "datu noplūdes" veidā. Tās savukārt var izplatīt, piemēram, galēji labēji un kreisi noskaņotās grupās Facebook.

Kanādas karavīri Latvijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
CBS: Kanādas bataljons Latvijā tiek sagaidīts skeptiski

Teiksim, piemēram, Bilam no Manitobas ir draugi, kas seko Canada First lapai Facebook tīklā. Viens no šiem draugiem pārpublicē rakstu par to, kā Kanādas aizsardzības ministrs pārspīlējis savu lomu misijā Afganistānā. Stāsts Bilu ir sadusmojis, viņš uz to atsaucas ar emodzi un atstāj komentāru. Iespējams, viņš pat pārpublicē rakstu un atzīmē, ka lapa viņam iepatikusies.

Ar laiku Bils jūtīgāk uztvers tamlīdzīgas publikācijas un sāks šaubīties (līdz ar citiem lapas lasītājiem) par ministra spēju pieņemt lēmumus. Un viņiem šķitīs, ka Kanādas misija Latvijā nav leģitīma.

Krievijas propagandistiem atliek tikai publicēt saturu atbilstošajās lapās. Apmeklētāji domās, ka to publicē kanādieši, un izplatīs sociālajos tīklos ar pogu "patīk" un "koplietot" palīdzību.

Lappuses tiek izmantotas atkārtoti. Piemēram, Lielbritānijā daudzas Brexit vajadzībām izveidotas Facebook lapas netika dzēstas pēc referenduma un izmantotas nesenajās parlamenta vēlēšanās.

 

Krievija jau sen — kopš PSRS iziršanas — apšauba, vai NATO ir nepieciešama, tāpēc Kanādas BS gaida sarežģīts uzdevums. Tas nav viegli — attaisnot misiju latviešu un kanādiešu acīs augošās propagandas fonā.

Ziņu lente
0