Politika

Mežabrāļi: NATO publicējusi video par latviešu partizāniem

© Foto : yaplakal / KROVLJ Mežabrāļi
Mežabrāļi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
1946. gads, divi desmiti latviešu mežabrāļu uzbrūk pieciem simtiem padomju karavīru – tāda ir informācija NATO dokumentālās filmas reklāmā.

RĪGA, 13. jūlijs — Sputnik. NATO oficiālajā lapā Twitter publicēts angļu valodā uzņemtās filmas "Mežabrāļi. Cīņa par Baltiju" treileris. Filmā tiek demonstrēts, kā "mežabrāļi" (mūsdienās Latvijā viņus dēvē par nacionālajiem partizāniem) cīnījušies par Baltijas valstu neatkarību pret PSRS.

Paraksts: "Šis ir stāsts par Mežabrāļiem, kuri cīnījās pret padomju armiju par savu dzimteni pēc Otrā pasaules kara.

​"Pēc Otrā pasaules kara partizāni no visas Baltijas pazuda mežos, lai uzsāktu asiņaināko partizānu karu Eiropā pret okupantiem — padomju karaspēku," — teikts treilerī.

Pati astoņas minūtes garā filma publicēta Youtube, kā arī Ziemeļatlantijas alianses oficiālajā kanālā. Pie tam, šķiet, nevienam nerūp fakts, ka "mežabrāļu" rindās Latvijā cīnījās liels skaits bijušo SS leģionāru un citi vācu fašistisko okupantu līdzskrējēji.

Izziņa

Mežabrāļi (lietuviešu "miško broliai", igauņu "metsavennad") — bruņotas nacionālās atbrīvošanas vienības, kas darbojās 40-50. gados PSRS republiku — Lietuvas, Latvijas un Igaunijas teritorijā. Tās protestēja pret padomju varu, pieprasīja atjaunot 1940. gadā zaudēto republiku neatkarību pēc Baltijas valstu iekļaušanas PSRS sastāvā. Kustības lielākā mēroga darbība bija vērojama Lietuvā 1944.-1947. gg.

Лесные братья - Sputnik Latvija
Aftonbladet: kā Zviedrija atbalstīja "mežabrāļus" Baltijā

"Mežabrāļi" izmantoja partizānu kara un terora metodes pret tiem, ko uzskatīja par "nodevējiem" un kolaboracionistiem" (it īpaši skaidri tas saskatāms 1944.-1947. gg. periodā). Piemēram, Lietuvā laikā no 1944. līdz 1958. gadam no "mežabrāļu" rokām gāja bojā vairāk nekā 25 tūkstoši cilvēku, viņu starpā aptuveni 23 tūkstoši — lietuviešu. Salīdzinājumam: NKVD zaudējumi pēckara periodā sasniedza aptuveni 8 tūkstošus (no tiem 4 tūkstoši gāja bojā Rietumukrainā).

Latvijā "mežabrāļos" lielākoties darbojās Latvijas SS leģiona bijušie karavīri. Republikas teritorijā rīkojās līdz 20 tūkstoši partizānu, vēl 80 tūkstoši cilvēku viņiem aktīvi palīdzēja ar pārtiku un patvērumu. Latviešu "mežabrāļi" iznīcināja no 1,5 tūkstošiem (saskaņā ar padomju avotiem) līdz 3 tūkstošiem (saskaņā ar Latvijas avotiem) padomju varas piekritēju un ierēdņu.

1946. gadā visā Baltijā rīkojās 419 nacionālistiskas pretpadomju grupas, ko kopumā veidoja aptuveni 31 300 cilvēku. Lielākais "mežabrāļu" skaits bija vērojams Lietuvā — 300 grupas, ko veidoja aptuveni 30 tūkstoši cilvēku. Latvijā — 64 grupas (aptuveni 20 tūkstoši cilvēku), bet Igaunijā — 55 grupas (aptuveni 15 tūkstoši cilvēku).

Ziņu lente
0