Jaunā britu statistika: vecāka gadagājuma migranti šeit nav gaidīti

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunākie statistikas dati parādīja, cik svarīgi ir darba migranti no Austrumeiropas Lielbritānijas ekonomikai: bez viņiem britiem būtu mazāk ēdiena, un pensionāriem – pensijas.

RĪGA, 11.jūlijs — Sputnik. Darba migranti no ES ir daudz jaunāki nekā vietējie iedzīvotāji, to parādījusi pēdējā Lielbritānijas Nacionālā statistikas dienesta atskaite.

Saskaņā ar statistikas datiem, EU8 migrantu vidū (Čehija, Igaunija, Ungārija, Latvija, Lietuva, Polija, Slovākija un Slovēnija, vastis, kuras iestājās ES 2004.gadā) uz katru cilvēku, kas vecāks par 65 gadiem, ir 88 darbspējas vecuma cilvēku, kas attēlo, cik darba migranti ir svarīgi Lielbritānijas ekonomikai.

Migrantu vidū no Rietumeiropas attiecība ir pavisam cita — 5,1 darbspējīgu cilvēku uz vienu pensionāru. Pašā Lielbritānijā šis skaitlis ir vēl zemāks — 3,5 strādājošie uz vienu pensionāru.

Lielbritānijas un Eiropas Savienības karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lielbritānijā dzīvojošie eiropieši maksās par uzturēšanās atļaujām

Kopā Lielbritānijā dzīvo ap 1,3 miljoniem EU8 iedzīvotāju, lielāko daļu no tiem, jeb 813 700, sastāda poļi. Tāpat valstī dzīvo 163 tūkstoši lietuviešu, 101 tūkstotis latviešu un 10 tūkstoši igauņu.

Visbiežāk viņi ir nodarbināti: darbs ir 84,3% ungāru, 879,6% lietuviešu, 78,7% igauņu, 75,6% latviešu. Viszemākais nodarbinātības procents ir Čehijas pilsoņu vidū, tikai 72,8%.

Darba migranti biežāk strādā viesnīcās un restorānos (27,6%), ražošanā (22,9%) un finanšu jomā (13,5%). Turklāt, ceturtā daļa Polijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Slovākijas pilsoņu nodarbināti tieši ražošanas nozarē, taču, pašu britu vidū šajā nozarē ir nodarbināti vien 10% iedzīvotāju. Pārtikas ražošanā darba migranti no EU8 valstīm veido ceturto strādnieku darba spēka daļu.

Britu pensijas saņem vien ap 6 tūkstošiem EU8 iedzīvotāju, ieskaitot Britu pilsoņus. Gandrīz puse no tiem ir poļi (2 926 pensijas). Latvijas pensionāri saņem vien 258 britu pensijas, Lietuvas — 492, Igaunijas — 105.    

Ziņu lente
0