Polijas ĀM: "ar Banderu" Ukraina neiestāsies ES

© Sputnik / Pavel PalamarchukUkraina
Ukraina - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas ārlietu ministra vietnieks paziņojis, ka Varšava vēlas pieprasīt no Kijevas visu "vēsturisko jautājumu" atrisināšanu, pirms Ukraina lūgs iespēju iestāties Eiropas Savienībā.

RĪGA, 5. jūlijs — Sputnik. Ukraina neiestāsies Eiropas Savienībā "ar Banderu", RIA Novosti informē par Polijas ārlietu ministra vietnieka Vitolda Vaščikovska paziņojumu izdevumam wSieci.

"Mēs to sakām gan skaļi, gan klusi. Neatkārtosim 90. gadu kļūdas, kad netika atrisināti daži jautājumi attiecībās ar Vāciju un Lietuvu. Es runāju par poļu mazākumtautības statusu šajās valstīs," — precizēja diplomāts.

Viņš norādīja, ka Polija ir guvusi pieredzi un "kategoriski pieprasīs no Ukrainas, lai visi jautājumi tiktu atrisināti, pirms Kijeva nostāsies pie Eiropas vārtiem, lai lūgtu iestāšanos. Mēs būsim tikpat apņēmīgi, cik apņēmīga ir, piemēram, Grieķija attiecībā pret Maķedoniju nosaukuma jautājumā," — teica politiķis.

"Mūsu viedoklis ir ļoti skaidrs: ar Banderu Eiropā netiksiet", — uzsvēra Vaščikovskis.

Ukrainas sacelšanās armija — UPA (ekstrēmistiska organizācija, aizliegta vairākās pasaules valstīs), kuras līderis bija Stepans Bandera, parādījās 1942. gadā. Tā bija Ukrainas nacionālistu organizācijas kaujas nodaļa. Pārsvarā "Banderieši" rīkojās Rietumukrainā un karoja pret padomju karaspēku, sadarbojoties ar hitlkeriešiem. Centieni glorificēt organizāciju un tās līderus izraisa asu kritiku no veterānu puses.

Kā Ukraina sastrīdējās ar Poliju

Varšava nebaidās sabojāt attiecības ar Kijevu un var noteikt veto Ukrainas iespējamai ieiešanai Eiropas Savienībā, radio Sputnik ēterā pastāstīja Krievijas Zinātņu akadēmijas Slāvu zinātnes institūta vecākais zinātniskais līdzstrādnieks Vadims Volobujevs.

Ukrainas pilsoņi starptautiskajā caurlaides punktā pie Ukrainas un Polijas robežas - Sputnik Latvija
Le Monde: Polijas ekonomiku glābj ukraiņi

Agrāk abās valstīs notikuši poļiem un ukraiņiem naidīgi incidenti. Piemēram, Ukrainā fiksēti vandālisma akti pret poļu pieminekļiem un kapsētām. Polijā demontēts Ukrainas nacionālistiem veltīts piemineklis, turklāt šis fakts izraisīja sašutumu Kijevā. Polijas valdošās partijas "Likums un taisnīgums" līderis Jaroslavs Kačinskis aicināja atteikties no Banderas kulta.

Eksperts uzskata, ka Polijas ĀM paziņojumi atspoguļo "Polijas un Ukrainas attiecību pasliktināšanos".

"Man jāatzīst, ka esmu par zemu novērtējis pašreizējās Polijā valdošās partijas radikālismu, jo visai ilgi biju pārliecināts un apgalvoju visiem, ka pret Krieviju vērstas frontes (jāpiebilst, ka "Likums un taisnīgums" ir Krievijai ļoti naidīga partija) dēļ viņi pārvarēs paši sevi un tomēr vienosies ar pašreizējo Ukrainas valdību, kas ir tikpat nacionālistiska. Tomēr tas nav noticis," — paskaidroja Volobujevs.

Viņš atzīmēja, ja Polijas valdība sākusi saasināt attiecības ar Ukrainu pēc strīda ar Krieviju.

"Viņi ir pelnījuši zināmu cieņu — šajā gadījumā viņi ir konsekventi, viņi nemelo," — uzsvēra eksperts.

Ziņu lente
0