Vīruss-šantāžists Petya uzbrucis Krievijā, Ukrainā un citās pasaules valstīs

© Foto : facebook / Олег РешетнякKiberuzbrukums Ukrainā: vīrusa-šantāžista Petya prasības monitorā
Kiberuzbrukums Ukrainā: vīrusa-šantāžista Petya prasības monitorā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Otrdien vīruss-šantāžists Petya uzbruka naftas, telekomunikāciju un finanšu kompānijām, valsts iestādēm Krievijā un Ukrainā, kā arī izplatījās daudzviet pasaulē.

RĪGA, 28. jūnijs — Sputnik. Otrdien vīruss-šantāžists Petya uzbruka naftas, telekomunikāciju un finanšu kompānijām, valsts iestādēm Krievijā un Ukrainā, vēsta RIA Novosti Ukraina.

"Tas bloķē datorus un pieprasa 300 dolārus bitkoinos. Uzbrukums notika aptuveni 14:00. Spriežot pēc fotogrāfijām, tas ir kriptolokers Petya," — paskaidroja kompānijas Group-IB preses dienests. Uzņēmums nodarbojas ar kiberdraudu agrīnu identifikāciju.

Ukrainā inficēti tūkstošiem datoru, cietuši desmitiem lielu kompāniju un privātpersonu, valsts iestādes, mediji un bankas.

Datorvīruss - Sputnik Latvija
Vīruss-šantāžists uzbrūk datoriem visā pasaulē

Citu starpā cietušas Borispoles un Žuljanu lidostas, Kijevas metro, Odesas dzelzceļš, pasts, "Ukrenergo", "Rosņeftj", Ukrainas Ministru kabinets, Finanšu ministrija, Nacionālā policija, Odesas mērija un policija.

Vīrusa uzbrukuma rezultātā pasažieri Kijevas metro nevarēja apmaksāt braucienu ar bankas karšu palīdzību.

Opozīcijas partijas "Batkivščina" līdere, bijusī Ukrainas premjere Jūlija Timošenko pajokoja par vīrusa nosaukumu — Petya, salīdzinot to ar prezidentu Petro Porošenko, un ierosināja pilnībā atiestatīt varu valstī.

Krievijas Banka otrdien informēja, ka saskārusies ar hakeru uzbrukumiem, kas vērsti pret Krievijas kredītorganizāciju sistēmām. Uzbrukumu rezultātā fiksēti atsevišķi objektu un informatīvās infrastruktūras inficēšanas gadijumi. Par uzbrukumu informēja arī kompānija "Rosņeftj".

Nezināms vīruss

Šantāžists, kas uzbruka kompānijām Krievijā un Ukrainā, nepieder pie agrāk identificētām kaitīgās programmatūras saimēm, vēsta "Kasperska laboratorijas" antivīrusu pētījumu nodaļas vadītājs Vjačeslavs Zakorževskis.

​Viņš uzsvēra, ka liels skaits organizāciju visā pasaulē cietis programmas plašajā uzbrukumā, taču lielākais incidentu skaits fiksēts Krievijā un Ukrainā.

"Vīruss Petya ar kontaktadresi wowsmith123456@posteo.net izplatās visā pasaulē, skarts liels skaits valstu," — savā mikroblogā Twitter rakstīja "Kasperska laboratorijas" starptautiskās pētnieku komandas vadītājs Kostins Raiju (Costin Raiu).

Sastapts visā pasaulē

Kļuvis zināms, ka hakeri uzbrukuši starptautisko kompāniju Mondelēz International un DLA Piper pārstāvniecību serveriem Spānijā, ofisu darbs ir paralizēts, vēsta izdevums El Confidencial.

Spānijas Nacionālā izlūkošanas centra paspārnē strādājošais Nacionālais kriptoloģijas centrs informēja, ka vīruss ir šantāžista Petya variācija, un par tā upuriem kļuvušas "vairākas starptautiskas kompānijas ar pārstāvniecībām Spānijā".

Ziņu lente
0