Ženēvā tika arestēta ķīlas nauda 15 miljonu eiro apmērā, ko Kijeva iemaksāja par Eirovīziju

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasРекламный щит с символикой международного конкурса эстрадной песни "Евровидение" в Киеве.
Рекламный щит с символикой международного конкурса эстрадной песни Евровидение в Киеве. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par ko tika arestētas finanšu garantijas 15 miljonu eiro apmērā, Ukrainai nav zināms. Pēc Kijevas viedokļa, konkurss tika organizēts veiksmīgi, tātad, ķīlas naudai ir jābūt atgrieztai.

RĪGA, 23. jūnijs – Sputnik. Šveicē ir arestēti naudas līdzekļi 15 miljonu eiro apmērā, kurus Kijeva sniegusi Eiropas Raidorganizāciju savienībai kā garantu pienācīgai starptautiska dziesmu konkursa Eirovīzija organizēšanai, paziņoja ukraiņu telekanāls "Peršij nacionalnij".

Konkurss Eirovīzija 2017 notika maijā Kijevā. Uzvarēja portugāļu dziedātājs Salvadors Sobrals ar dziesmu Amar Pelos Dois ("Mīlestības pietiks dieviem"). Latvijas pārstāvji grupa Triana Park ar kompozīciju Line neiekļuva konkursa finālā.

"Starptautiskais dziesmu konkurss veiksmīgi noritējis Ukrainā, tātad, garantiju summa ir jāatgriež. Taču Eiropas Raidorganizāciju savienība paziņoja, ka Ženēvas piespiedu parāda piedziņas pārvalde iniciējusi šīs garantijas summas aresta procedūru," — teikts konkursa līdzorganizatora ziņojumā.

Telekanāls atzīmē, ka aresta procedūras iniciators netiek nosaukts, iemesli nav skaidri. Ukraina vērsusies pie Šveices advokātiem, lai noskaidrotu situācijas apstākļus.

Участник Евровидения 2017 Славко Калезич - Sputnik Latvija
Triana Park nesaņēma balvu par Eirovīzijas visdīvaināko tērpu

Ukraina izcīnīja tiesības uzņemt "Eirovīziju 2017" pēc dziedātājas Džamalas uzvaras ar dziesmu "1944" konkursā Stokholmā 2016. gadā. Pēc konkursa izpildproducenta Pāvela Gricaka vārdiem, tā organizēšana izmaksājusi 20,4 miljonus eiro. Gatavošanos Eirovīzijai 2017 laikā sacēlās skandāls ar aizliegumu piedalīties Krievijas konkursa pārstāvei Jūlijai Samoilovai. Ukrainas Drošības dienests (UDD) uz trim gadiem aizliedza Jūlijai Samoilovai ieceļot Ukrainā sakarā ar viņas uzstāšanos Krimā, ko Kijeva joprojām uzskata par savu teritoriju.

Eiropas Raidorganizāciju savienības (EBU) vadītāja Ingrīda Deltenre paziņoja, ka dziļo nožēlo to, ka Eirovīzija tiek izmantota politiskām spēlēm. "Konkursam ir jāiepriecina miljoniem cilvēku un jāapvieno; tas nav paredzēts cilvēku noskaņošanai vienam pret otru," — teica Deltenre. Visā konkursa vēsturē šis ir pirmais gadījums, kurā kādai valstij liegta iespēja tajā piedalīties.

EBU ieteica Krievijai translēt dziedātājas uzstāšanos ar satelītu palīdzību vai nomainīt konkursa dalībnieku, taču Maskava to darīt atteicās. Galu galā EBU pavēstīja, ka Krievija konkursā nepiedalīsies, un Pirmais kanāls pieņēma lēmumu atteikties no "Eirovīzijas 2017" translācijas.

Ziņu lente
0