Zvejnieki no Holandes noķēruši delfīnu ar divām galvām

© Online Journal of the Natural History Museum Rotterdam/ Henk TanisDivgalvains cūkdelfīns
Divgalvains cūkdelfīns - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārbijušies zvejnieki izmetuši atradumu jūrā, uzskatot šādu "lomu" par nelegālu no ES un Holandes likumu viedokļa.

RĪGA, 21. jūnijs — Sputnik. Holandiešu zvejnieki Ziemeļu jūrā nejauši noķēruši divgalvu delfīnu un nodevuši zinātniekiem tā fotogrāfijas, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz zinātniski populārā žurnāla New Scientist vietni.

Maija beigās Henks Taniss un viņa biedri zvejoja Ziemeļu jūrā aptuveni 30 kilometrus no Nīderlandes krastiem. No jūras izvilktā tīklā holandieši atraduši nevis zivis, bet jaundzimušu cūkdelfīnu ar divām galvām (Phocoena phocoena).

Дельфин - Sputnik Latvija
Sicīlijas zvejnieki sarīkojuši streiku delfīnu dēļ

Šīs delfīniņš ir līdzīgs labi pazīstamiem Siāmas dvīņiem — viņam bija divas galvas, trīs acis un viens ķermenis ar "normālu" locekļu un orgānu komplektu. Pārbijušies zvejnieki izmetuši atradumu jūrā, uzskatot šādu "lomu" par nelegālu no ES un Holandes likumu viedokļa.

Taču pirms tam Taniss un viņa biedri "Siāmas" delfīnu nofotografēja, un vēlāk nodeva vairākus desmitus uzņēmumu tos zinātniekiem. Atraduma apraksts un fotogrāfijas pagājušajā nedēļā tika publicēti žurnālā DEINSEA.

Kā norāda okeāna pētnieks Kompanjē, zvejnieki izbijās velti — spriežot pēc astes un muguras pīķa fotogrāfijām, delfīniņš nomiris gandrīz uzreiz pēc iznākšanas no mātes miesas. Zvejniekiem lieki izmetuši beigto mazuli — pētnieks paskaidroja, ka zinātniekiem nekad nav gadījies redzēt "divgalvainus" cūkdelfīnus, un tā ķermeņa izpēte palīdzētu izprast, kāpēc dzīvnieks ir miris, un kādas mutācijas izraisījušās otras galvas rašanos.

Atklājums ir arī interesants tāpēc, ka tādi vaļveidīgo attīstības traucējumi ir reti sastopami. Parasti mātītes dzemdē tikai vienu mazuli un otras zigotas rašanās mehānisms, kas dīvainā kārtā saplūdusi ar pirmo, pagaidām ir mīkla. Kompanjē un citi zinātnieki cer to izskaidrot ar citiem līdzīgiem gadījumiem.

Ziņu lente
0