Dienvidpolā atrasta vairāk nekā 100 gadus veca glezna

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasPingvīns. Foto no arhīva
Pingvīns. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dienvidpolā kādā miteklī atrasta britu Antarktīdas pētnieka un mākslinieka akvareļu glezna, kuru viņš uzgleznojis 118 gadus atpakaļ.

RĪGA, 18.jūnijs — Sputnik. Antarktiskajā miteklī pētnieki atraduši akvareļu gleznu ar maza putnēna attēlu, kuru radījis britu ārsts, zoologs un mākslinieks Edvards Vilsons, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz rakstu britu izdevumā The Guardian.

Tāpat tiek ziņots, ka Antarktīdas pētnieks miris 1912.gadā, kad devās atpakaļ uz dzimteni kopā ar ekspedīcijas vadītāju, kurš bija viens no Dienvidpola pirmatklājējiem Robertu Skotu. Skota komanda gāja bojā atpakaļceļā aukstuma, bada un fiziskā spēka trūkuma dēļ.

Eksperti uzskata, ka atrastā glezna ir uzgleznota 1899.gadā. Tajā ir attēlots mazs miris pelēks putns.

Audeklu atrada miteklī uz Adera raga, kurš atrodas Viktorijas Zemes reģiona ziemeļaustrumos Austrumu Antarktīdā.

Sākumā eksperti nevarēja tieši nosaukt gleznas autoru. Viņiem bija divas autoru versijas: 1899.gada ekspedīcijas dalībnieks norvēģis Karstens Borhgrevinks, kurš uzbūvējis divus mitekļus uz Aderas raga, vai Skota komandas loceklis, kurš dzīvoja šajās celtnēs 1911.gadā.

Castelvecchio muzejs Veronas pilsētā - Sputnik Latvija
Itāļu deputāti: iespējams, Ukraina atdevusi nozagtās gleznas pret izpirkumu

Vēlāk eksperti vairāk pārliecinājās par versiju ar zinātnieku, ārstu un talantīgu mākslinieku Edvardu Vilsonu, kurš piedalījās Roberta Skota ekspedīcijās uz Dienvidpolu 1911.-1912.gadā.

Eksperti uzskata, ka Vilsons uzgleznoja atrasto akvareļu gleznu, ārstējoties no tuberkulozes Eiropā, un pēc tam paņēma to sev līdzi uz Antarktīdu.

Gleznas stāvoklis izrādījies lielisks, jo tā atradās starp biezām papīra lapām, kur netika saules gaisma, un ilgus gadus glabājās zemas temperatūras iespaidā.

Ziņu lente
0