Ukrainas Rada ierosina sēdināt cietumā par ukraiņu valodas "pazemojumu"

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasЗаседание Верховной Рады Украины
Заседание Верховной Рады Украины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Plānots ieviest sodu par "ņirgāšanos" par valodu un sodīt pārkāpējus ar naudas sodiem, arestiem un brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem.

RĪGA, 14. jūnijs —Sputnik. Ukrainas parlamentā tiek gatavots likumprojektu, kas paredz valsts valodas dominējošo stāvokli visās sabiedriskās dzīves sfērās, ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz Ukrainas "Vesti".

Праздничные мероприятия, посвященные Дню флага Украины - Sputnik Latvija
Nacionālisti Kijevā vēlas piespiest pārdevējus sarunāties ukrainiski

Pēc izdevuma rīcībā esošās informācijas, deputāti nolēmuši uzlikt visiem medijiem un izdevniecībām pienākumu – publicēt pusi tirāžas ukraiņu valodā. Valsts valodā tiks pārtulkoti 90% filmu, visas valsts orgānu mājaslapas sociālajos tīklos, kā arī televīzijas un radio programmas.

Tautas deputāti plāno ieviest sodu arī par "ņirgāšanos" pār valodu un sodīt pārkāpējus ar naudas sodiem, arestiem un brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem. Ierēdņiem būs jānokārto rakstu prasmes eksāmeni, bet policistiem, skolotājiem un ārstiem par runāšanu krievu valodā tiks piespriests sods trīs līdz septiņu tūkstošu grivnu apmērā.

No Radas mājaslapā publicētā dokumenta, izriet, ka likuma izpildi īstenos valodas aizsardzības pilnvarotais un speciāla valsts komisija.

Iepriekš Augstākā Rada ir atbalstījusi valodas kvotu ieviešanu televīzijā, atbilstoši kurām ukraiņu valodai ir jāaizņem 75% nacionālo kanālu ētera laikā. Jūnija sākumā attiecīgu likumu parakstījis Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Ziņu lente
0