Baltijas valstu un Polijas viedoklis nekaitēs Nord Stream 2 īstenošanai

© OLGA MALTSEVA / AFPOperators uz platformas. Foto no arhīva
Operators uz platformas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālās enerģētiskās drošības fonda pārstāvis Aleksandrs Pasečņiks ir pārliecināts: Krievijas gāzes vada "Ziemeļu straume 2" ekspluatācija tiks sākta līdz 2019. gada beigām, neskatoties uz dažu Eiropas valstu protestu.

RĪGA, 14. jūnijs — Sputnik, Marija Šeludjakova. Polijas un Baltijas valstu protesti netraucēs gāzes vada "Ziemeļu straume 2" savlaicīgiem būvdarbiem, Sputnik pastāstīja Nacionālās enerģētiskās drošības fonda Analīzes pārvaldes vadītājs Aleksandrs Pasečņiks.

Европейский парламент - Sputnik Latvija
"Ziemeļu straume 2": Brisele pieprasījusi mandātu pārrunām ar Maskavu

Maģistrālais gāzes vads "Ziemeļu straume 2" ir "Ziemeļu straumes" paplašinājums. Tas paredz divu gāzes vadu izbūvi, kuru kopējā jauda sasniegs 55 miljardus kubikmetru gāzes gadā un stiepsies no Krievijas piekrastes pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai. Tā ekspluatāciju plānots sākt līdz 2019. gada beigām.

Pēc ministru konferences Astanā, kas bija veltīta stabilai enerģētikas attīstībai, Eiropas Komisijas viceprezidents Enerģētiskās savienības jautājumos Marošs Ševčovičs pavēstīja, ka EK ir saņēmusi mandātu pārrunām ar Krieviju "Ziemeļu straumes 2" jautājumos, un tagad to iesniegs dalībvalstīm. Dialogs projekta īstenošanas jautājumos turpināsies septembra sākumā.

Krievijas gāzes vada projekta pretinieki uzstāj, ka tas nodara kaitējumu Eiropas enerģētiskajai drošībai un neatbilst stratēģijai, kas paredz atkarības mazināšanu no "Gazprom". Pret "Ziemeļu straumi 2" joprojām iebilst Polija, Latvija, Lietuva un Igaunija, taču tas netraucēs īstenot projektu, uzskata eksperts.

"Pārrunas rit jau sen, un lokomotīvi vairs apturēt neizdosies. Polija un Baltijas valstis cenšas to aizkavēt, taču "Ziemeļu straumes 2" perspektīvas joprojām ir ļoti augstas, — ir pārliecināts Pasečņiks. — Krievijas gāzes pieprasījums Eiropā ir augsts."

"Ziemeļu straume 2" saistīs "Gazprom" un patērētājus Eiropā, kā arī nodrošinās stabilu gāzes piegādi Eiropā no Krievijas, kas ir īpaši svarīgi gāzes ieguves apjomu krišanās apstākļos Eiropā. Eksperts atgādināja arī to, ka recesija Eiropā ir mazinājusies, un šis faktors veicina gāzes patēriņu.

Nord Stream - Sputnik Latvija
Nord Stream 2 dalībnieki nevēlas konfliktēt ar Eiropu

"Eiropā vērojama noteikta politiskā orientācija, taču eiropieši tomēr izvēlas enerģētiskās drošības ceļu. "Gazprom" to nodrošina, pateicoties jaunajai infrastruktūrai. "Ziemeļu straume 2" nozīmē jaunas līnijas, modernu gāzes projektu, kurā piedalās uzņēmēji no Eiropas, — uzsvēra Pasečņiks. — Prasībām saglabāt tranzītu cauri Ukrainai nav nozīmes."

Pērnais gads "Gazprom" bijis veiksmīgs, viņš precizēja. Pozitīva dinamia saglabājās arī pirmajos piecos 2017. gada mēnešos — piegādes tālajās ārvalstīs pieauga par 12-13% salīdzinājumā ar 2016. gadu. Gada apjomi, domājams, būs augsti.

Ziņu lente
0