Politika

Britu vēlētāji atstājuši parlamentu "piekārtu"

© Sputnik / Александр Вильф / Pāriet pie mediju bankasVestminsteras abateja un Bigbens
Vestminsteras abateja un Bigbens - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja rosina priekšvēlēšanas, lai saliedētu britu sabiedrību pirms izstāšanās no Eiropas Savienības, tagad viņas partija ir zaudējusi vairākumu parlamentā.

RĪGA, 9.jūnija — Sputnik. Spriežot pēc pirmajām Lielbritānijas parlamenta vēlēšanu rezultātu prognozēm, Konservatīvā partija zaudējusi vairākumu.

Šobrīd konservatori ieguvuši 304 mandātus, leiboristi — 257, Liberāli-demokrātiskā partija — 12, Skotu nacionālā partija — 34, visas pārējās partijas un neatkarīgie parlamentārieši  — 21. kopā britu parlamenta zemajā palātā ir 650 vietas.

Jaunais Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Kīts Šenons - Sputnik Latvija
Latvijā ierodas jauns Lielbritānijas vēstnieks
Saskaņā ar Sky News prognozi, konservatori saņems no 315 līdz 321 vietai, kas ir nepietiekami absolūtajam vairākumam (326 vietas). Gadījumā, ja neviena no partijām nesaņem pusi no parlamenta vietām, rodas nepieciešamība veidot koalīciju. Britu politiskajā slengā to sauc par "piekārtu parlamentu".

Iepriekš Konservatīvajai partijai bija 330 vietas, tātad vēlēšanu iznākums ir ārkārtīgi nelabvēlīgs premjerei Terēzai Mejai, kura tās rosināja, lai nostiprinātu savas pozīcijas, to skaitā izstāšanās no ES.

Konservators Anna Subrija aicināja Meju aizdomāties par atkāpšanos no amata, laikā, kad cits viņu partijas biedrs, darba ministra vietnieks Īens Dunkans Smits paziņoja, ka premjerei ir jāpaliek savā amatā.

Meja kļuva par Konservatīvās partijas līderi pēc tam, kad referendumu iniciējušais par Lielbritānijas izstāšanos no ES premjerministrs Deivids Kemerons atstāja amatu pēc Brexit atbalstītāju uzvaras.

Ziņu lente
0